Houtwallen, struweelhagen, knotbomen, lanen, boomgaarden, poelen en bosjes: je vindt ze door heel Gelderland. Deze landschapselementen, van klein tot groot, geven karakter en kleur aan ons landschap. Ze herbergen het verhaal van onze cultuurhistorie en zitten barstenvol leven. Ze vormen een waardevol leefgebied voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Maar deze elementen staan al langere tijd behoorlijk onder druk, omdat ze hun vroegere gebruiksfuncties veelal zijn verloren. Daardoor ontstaat er achterstallig onderhoud, raken ze in verval en verliezen ze hun vitaliteit. Ook worden landschapselementen nog steeds ‘opgeruimd’.
Om deze waardevolle elementen te behouden, te beschermen, te herstellen en terug te brengen, is het belangrijk om goed in beeld te brengen wat er nog is. Daar hebben we jouw hulp bij nodig! Het netwerk landschapsmonitoring willen we graag uitbreiden, zodat we overal in Gelderland vrijwilligers hebben om landschapselementen te inventariseren.
Als vrijwilliger van het Netwerk Landschapsmonitoring help je mee deze elementen in kaart te brengen. Alleen of samen met anderen ga je op pad in je eigen regio en ontdek je het landschap op een unieke manier. Ervaring is niet nodig; wij zorgen voor goede begeleiding via startavonden en cursussen. Je werkt met een tablet waarop je de waarnemingen eenvoudig vastlegt.
Minimaal acht dagen per jaar, in de periode van april tot en met november. Je bepaalt zelf wanneer je op pad gaat.
Wil je meer weten? Neem gerust contact op via r.knippenberg@slgelderland.nl. We kijken uit naar je reactie!