Kennisbank Brochure Maak je erfgoed

Een rij knoestige oude knotbomen langs een sloot, een rode beuk pronkend op een boerenerf of een boomgaard met hoogstamfruitbomen, in de zomer vol kleurrijk fruit. Erven en hun elementen geven ons landschap sfeer en kleur.

Ieder erf vertelt met de erfelementen ook het eigen verhaal. Weet je waarom die knotbomen langs het erf staan en waar ze voor werden gebruikt? Of waarom ze juist op die plek staan? Dat is geen toeval. Die rij knotbomen leverde namelijk niet alleen hout, maar diende ook als grensafscheiding. Wie de verhalen kent staat niet zomaar op het erf, maar is de bezoeker van een waardevol stukje erfgoed.

Boerderij
Foto: Mirjam Langelaar

Welke verhalen vertelt het eigen erf? Gaat het verhaal over knotbomen, boomgaarden en houtsingels of over vlechtheggen, moestuinen of oude bijgebouwtjes als boen- en stookhokken? Het is voor iedereen anders. Het landschap waarin we wonen is immers verschillend.

Voor jou als erfeigenaar is het boeiend en leuk om het verhaal van de eigen streek en het erf te kennen. Dat geeft een diepere binding met de plek waar je woont en maakt die plek steeds mooier en leuker om te beleven. Met de brochure Maak je erfgoed geven we adviezen om het eigen erf zo mooi, natuurlijk en functioneel mogelijk te maken, zodat ook jouw erf in het landschap schittert en je er optimaal van geniet.

Ringmus
Ringmussen: Wim Weenink

Bestel gratis de brochure Maak je erfgoed

Wil je ook informatie en inspiratie voor een natuurlijk erf?

Bestel

Digitale brochure

Bekijk hier de digitale brochure