Kennisbank Wat kun je doen voor wilde bijen?

In Nederland leven ruim 350 soorten bijen. Slechts één daarvan is de honingbij, een gehouden bij. Alle andere soorten zijn wilde bijen en worden niet door de mens verzorgd. 

Verschillende soorten hommels wonen, net als de honingbij, in een volk. De overige wilde bijen leven in hun eentje, dat worden solitaire bijen genoemd.

Je kunt wilde bijen helpen door voldoende voedsel en nestgelegenheid aan te bieden. Doe dat op een zonnige plek, want bijen houden van zon! Zorg er ook voor dat alles dicht bij elkaar staat, want de meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen. 

Een bijenbiotoop gaat prima samen met een fraaie tuin of erf. Wij helpen de bijen een handje door het samenstellen van bijvriendelijk plantmateriaal in de vorm van bijenbosjes’ en bijenhagen’.

Bijen- of insectenhotel maken

Wil je zelf een bijenhotel of een insectenhotel maken voor op je erf? Of wil je weten wat je verder kunt doen voor de bij? In het Informatieblad Wilde bijen vind je uitgebreide informatie over wilde bijen, nestgelegenheid, de bloeiboog en de bouw van een insectenhotel. In het Informatieblad Bijenhotel Instructie voor plaatsing en onderhoud lees je met welke materialen u een bijenhotel bouwt en hoe je het hotel kunt onderhouden.

Wist je dat veel wilde bijen niet kunnen steken? Mannetjes hebben geen angel of komen niet door onze dikke huid heen. Wilde bijen die wel kunnen steken, doen dit alleen als ze bekneld raken, ze zijn in principe niet agressief.

Meidoornzandbij op wilde kamperfoelie bronverm Peter Eekelder 20190418 PXT2362 scherm Meidoornzandbij op wilde kamperfoelie - Peter Eekelder