Nieuwsbericht Boek ‘Rossel Collectieboomgaarden’

Ook al staat de Achterhoek niet bekend om zijn fruitproductie, toch herbergt het een schatkamer met veel verschillende rassen appels en peren. Alleen al minstens 350, veelal vergeten rassen. Dat deze rijkdom er nog is, is te danken aan de inzet van Hennie Rossel uit Vorden die samen met allerlei vrijwilligers en bezitters van boomgaarden een uitgebreide collectie aan appel- en perenrassen heeft opgebouwd. De collectie en de waarde ervan is beschreven in het nieuwe boek Rossel Collectieboomgaarden. Maandag 18 maart is het boek gepresenteerd aan vijf burgemeesters van de Regio Achterhoek in Restaurant De Zwaan Winterswijk.

Vijf Achterhoekse burgemeesters ontvangen het boek Bron: Esther ten Have

Op de bres voor Achterhoekse fruitrassen

Het boek illustreert dat het de moeite waard is om de schatkamer te openen. Rossel Collectieboomgaarden beschrijft onder meer 15 oude rassen met detailfoto’s. Ook lees je hierin over de verschillende toepassingen van fruitbomen in zowel boomgaard, tuin, bedrijfsterrein alsook over de diverse verwerkingsmogelijkheden van fruit, van moes tot eau de vie. Met deze kennis kunnen veel meer mensen binnen en buiten de Achterhoek genieten van al die honderden fruitrassen met hun verschillende smaken. Conclusie: iedereen, bedrijf, school, liefhebber kan wel iets met de Rossel Collectierassen!

Het boek Rossel Collectieboomgaarden is tot stand gekomen met behulp van LEADER Achterhoek als één van de vele foodprojecten. In dit project staat het behouden en versterken van dit unieke Achterhoeks erfgoed centraal. Het nieuwe boek maakt zichtbaar waar dit netwerk van boomkwekers, determineerders, snoeiers, natuur- en landschap verenigingen, chef kok’s, stokers, cidermakers en bakkers zich voor in zetten.

Hennie Rossel en zijn vrouw Bron: Esther ten Have

Dominee Douwes Appel

Op maandag 18 maart jl. kregen Hennie Rossel en vijf burgemeesters van Regio Achterhoek het boek Rossel Collectieboomgaarden voor het eerst in handen. Tevens werd een jonge fruitboom van een oud Winterswijks ras, de Dominee Douwes Appel, overhandigd aan chef-kok en ambassadeur Nel Schellekens van het Keunenhuis. Samen met de Hoogstambrigade onder begeleiding van Willy Stemerdink en SLG is bekendgemaakt dat inwoners rond Winterswijk (in totaal) 65 fruitbomen van het ras dominee Douwes Appel kunnen bestellen. De levering hiervan is gepland in het najaar 2024. Deze bomen zijn met steun van Stichting Waardevol Landschap (WCL) twee jaar geleden opgekweekt.

Voorkant RCB Boek

Het boek Rossel Collectieboomgaarden beschrijft 15 nieuwe oude’ rassen die horen bij de streek. Deze zijn: Dominee Douwes Appel, Breeëzuuten, Esselmeuje, St. Jaopik’s appel, Pondspeer, Spekpeer, Oranjepeer, Wienzoern (Fameuse en Wieneker), Hermien van Eibergen, Anna van Zieuwent, Ossenpeer, Kenneke, Alluunderke en Streepkesappel.

Meer informatie en bestellen

Het boek kost 21,95 euro en is te koop in de Achterhoek bij:

  • Kaas en Meer, Ruurlo
  • Boekhandel Kramer, Winterswijk
  • Boekhandel Rutgers, Varsseveld
  • Raadgeep & Berrevoets Doetinchem

Online te bestellen via: www​.boekenbestellen​.nl/​b​o​e​k​/​r​o​s​s​e​l​-​c​o​l​l​e​c​t​i​e​b​o​o​m​g​a​arden

Flyers

Er zijn flyers verschenen over het boek en over de Winterswijkse Dominee Douwes Appel