De jaarlijkse klompenpadvrijwilligersbijeenkomst vond dit jaar op 21 juni plaats op boerderij De Groote Voort in Lunteren, waar de Remeker-kaas gemaakt wordt. Gezeten op strobalen en tussen de koeien luisterden de vrijwilligers naar allerlei presentaties. Na een kop soep begaf de groep zich naar het Meulunterenpad. Lees hier het verslag.
Bijzondere locatie
De middag begon met een welkomstwoord door Erik van Eek van SLG. Hij besprak de belangrijkste ontwikkelingen rondom het beheer. Zo stond hij stil bij de bijzondere locatie van deze bijeenkomst voor klompenpadvrijwilligers. De groep was te gast bij het tweede (Nederwoudsepad) en het negende (Meulunterenpad) Klompenpad van Gelderland, en ging daarmee 16 tot 17 jaar terug in de tijd. Het was een eerste experiment met een Klompenpad aan deze kant van de provinciegrens, maar bleek het begin van iets veel groters en heel succesvol!
Veel zaken rondom toestemming, kaartjes en folders werden nog handmatig verricht en van een app was nog helemaal geen sprake. In de huidige tijd met digitale kaarten en sociale media is er veel veranderd. Nooit gedacht dat WhatsAppgroepen bij Klompenpaden een belangrijk communicatiemiddel zouden worden voor de vrijwilligersgroepen en SLG. Evenmin dat enthousiaste wandelaars hun route-track en fotoreportage op internet zouden achterlaten als aanbeveling.
Klompenpaden: samenwerking tussen agrariërs en burgers
De locatie van deze dag, De Groote Voort, was ook passend, aangezien Klompenpaden een vorm van samenwerking zijn tussen agrariërs en burgers. Het gaat niet alleen om de vrijwillige openstelling voor de route maar ook om de mogelijkheid om door bezoek aan een boerenbedrijf en door de verkoop van producten bij te dragen aan wederzijds contact en beeldvorming van de landbouw.
Praktijkvoorbeeld van landbouw in transitie
Ook is De Groote Voort niet alleen een voorbeeld van verbrede landbouw, maar ook een praktijkvoorbeeld van landbouw in transitie waarover we in de kranten dagelijks kunnen lezen. Om al deze redenen was de keuze voor deze locatie relevant. Immers een Klompenpad is niet gewoon een wandeling, maar een wandeling met een verhaal over het platteland en vaak zelfs zijn dat meerdere verhalen!
Vrijwilligers bedankt!
Tot slot bedankte Erik de vrijwilligers. Het in stand houden van vrijwillig opengestelde wandelpaden via private gronden, veelal in gebruik bij agrariërs, is echt een bijzondere klus, die Erik nog eens uitlegde: “In Gelderland tekenen 1.312 klompenpadvrijwilligers voor de kwaliteit van 1.995 km Klompenpad. Dat zijn een kleine 1.900 opengestelde tracés met allerlei maatwerkafspraken over onderhoud. Veel van dit onmisbare werk van vrijwilligers is onzichtbaar voor de gebruikers (lees wandelaar en overheden). Hartelijk dank mede namens partnerorganisaties aan alle vrijwilligers daarvoor. Jullie zijn een onmisbare factor.”
Aan de orde kwam ook de lancering van de vernieuwde klompenpadenwebsite in het najaar van 2024.
Nieuwste Klompenpaden
Daarna vertelde Dagmar Kroezen over de nieuwste Klompenpaden en over de Tikkie-actie op de startpanelen en de app, waar goed wordt gedoneerd. Klaas op Klompen was dit jaar met een derde seizoen te zien bij Omroep Gelderland. Ook het bezoek van het koninklijk paar aan het Appelpad was mooie pr voor de Klompenpaden.
Presentatie Meulunterenpad en Nederwoudsepad
De coördinator van het Meulunterenpad en Nederwoudsepad, Gerard Koeman, nam de klompenpadvrijwilligers in een presentatie mee langs de bezienswaardigheden van het Meulunterenpad.
Terwijl de Jersey koeien op de achtergrond stonden te eten, vertelde eigenaar Jan Dirk van De Groote Voort een inspirerend verhaal over het familiebedrijf, de Remeker-kaas en de ommezwaai die zij meer dan twintig jaar geleden al maakten. Hij noemde allerlei leuke weetjes: over mycorrhiza in de bodem, waarom zijn koeien horens hebben en dat ze veel buiten lopen. Hij begeleidt nu een aantal boeren die ook de omschakeling willen maken en meer toekomstbestendig willen gaan boeren. Veel is na te lezen op de website van De Groote Voort.
Schrijver en wandelaar Wim Huijser
Schrijver en wandelaar Wim Huijser, die drie klompenpadenboeken heeft geschreven, nam de klompenpadvrijwilligers mee naar de ontwikkeling van het eerste boek. Het bleek bij toeval te zijn ontstaan en alles viel samen om met het boek te starten. Hij had al veel verhalen van Klompenpaden die hij had gelopen, op de plank liggen. Deze zijn in dit eerste boek verzameld. Daarna ging de ontwikkeling van het aantal Klompenpaden erg hard en heeft hij voor het tweede boek hulp ingeschakeld van andere schrijvers en fotografen. Wim inspireerde ons met het voorlezen uit zijn derde boek 50 Nieuwste Klompenpaden, dat afgelopen najaar verscheen.
Vervolgens zorgde een bakje soep, brood, sap en Remeker-kaas voor de inwendige mens. Tijdens het eten ontstonden gezellige gesprekken.
Excursie
De kaaswinkel ging nog extra open en menigeen heeft nog wat kaas gekocht om vervolgens naar de excursielocatie te rijden.
Het was een windstille avond, er was mooi licht en een prachtig glooiend landschap. Start en aankomst was bij een IJzertijdboerderij. Onder leiding van vrijwilligers van het Meulunterenpad zag de groep onderweg een voedselbos, het middelpunt van Nederland, Celtic fields en het Wekeromse zand. Al met al was het een afwisselende middag. De klompenpadvrijwilligers hebben veel gehoord en gezien en sloten de bijeenkomst af met een drankje.