Nieuwsbericht Record aantal vrijwilligers betrokken bij het landschap

Steeds meer mensen zetten zich in voor natuur en groen, zo blijkt uit recent landelijk onderzoek naar groen vrijwilligerswerk. Ook in Gelderland. In 2024 ging een recordaantal van ruim 14.500 vrijwilligers naar buiten om te werken aan het landschap. Zij besteedden ruim 300.000 uur van hun vrije tijd. Deze vrijwilligers worden door SLG gefaciliteerd. Dat zorgt niet alleen voor streekeigen landschappen maar ook voor fitte en blije burgers. Dat blijkt uit ons Jaarbericht 2024.

1 Totaal aantal vrijwilligers wit

Vrijwilligersondersteuning

Taartdiagram vrijwilligersgroepen 2024

Wij ondersteunen 528 vrijwilligersgroepen die zorgen voor kleinschalig onderhoud van het cultuurlandschap. Door de zorg van ruim 14.500 vrijwilligers staan er nog veel knotwilgen in het landschap, blijven hoogstamboomgaarden behouden voor de toekomst en werken vrijwilligers op 14 boerenbedrijven mee aan het onderhoud van hagen en singels. Mede dankzij deze vrijwilligers blijft het landschap van Gelderland behouden en verbetert de biodiversiteit.

Onderhouden hoogstamfruitbomen knotbomen rijen bomen aanplant en onderhoudslocaties Z bos wit

Impuls aan het streekeigen landschap

Veel particuliere grondeigenaren brachten op hun terreinen inheemse beplanting aan in de vorm van vogelbosjes, struweelhagen en houtsingels. Maar ook laanbomen, knotbomen, solitaire bomen en hoogstamfruitbomen werden geplant. SLG maakte hiervoor ruim 650 landschapsplannen door heel Gelderland. Grondeigenaren kregen advies, een landschapsplan en inheemse beplanting. Ook werden zaaigoed en nestkasten voor vogels en egels uitgedeeld.
Bij elkaar opgeteld kwamen er in Gelderland ruim 11.000 bomen en ruim 270.000 struiken bij. Dat is anderhalf keer zoveel struiken als vorig jaar. Dat geeft een flinke impuls aan het versterken van het streekeigen landschap.
SLG werkte hierbij ook samen met nieuwe partners zoals Trees for All en het Cultuurfonds Gelderland. Hoogstamfruit is geliefd: bijna 4.500 fruitbomen van oude rassen zijn aangeplant in karakteristieke hoogstamboomgaarden.

Aangeplante laan en knotbomen hoogstamfruitbomen en bosplantsoen zonder voedselbosjes groen

Op de bres voor biodiversiteit

De vrijwilligers werkten op circa 2.300 plekken. Zij onderhielden 8.000 hoogstamfruitbomen, 5.000 knotbomen en 42 kilometer aan rijen bomen en hagen. Het aantal onderhouden poelen nam toe tot 175. Er waren 900 acties voor meer biodiversiteit zoals een insectenhotel, bijvriendelijke bloemen of een broeihoop voor ringslangen. Uniek zijn de 40 biodiversiteitsambassadeurs, die op eigen terrein al heel goed bezig zijn en andere buitenlui inspireren.

Biodiversiteit wit

Klompenpaden

SLG draagt niet alleen bij aan de zorg voor een karakteristiek landschap maar ook aan de beleving dankzij de populaire Klompenpaden. In 2024 kwamen er 4 Gelderse Klompenpaden bij waarmee het totaal uitkomt op 126 Gelderse Klompenpaden. Dat zijn ruim 2.000 kilometers die door SLG worden beheerd. Daarnaast zijn er 27 Klompenpaden in ontwikkeling! Ook weten steeds meer wandelaars de weg te vinden naar de website Klompenpaden​.nl voor een routekaart of digitale folder en zijn via de Klompenpaden-app ruim 270.000 Gelderse routes gedownload.

Uitgelicht wit

Monitoring landschap

Ook wordt het landschap in enkele meetnetgebieden gemonitord. De werkgroep landschapsmonitoring monitort de landschapselementen in 5 meetnetgebieden om de 5 jaar. Helaas neemt hier het aantal landschapselementen per saldo nog steeds af.
Dus blijft SLG zich inzetten voor het herstel van landschap en biodiversiteit met hopelijk nog meer geïnteresseerde burgers, boeren, bedrijven en bestuurders, want landschapsherstel loont!

Ambitie 2025

Wij blijven doorgaan met ons werk, ook in 2025 werken we onder meer aan landschapsherstel door de aanplant van bomen en struiken, biodiversiteitsambassadeurs, landschapsbeheer, natuurinclusieve landbouw, Klompenpaden en natuurlijk organiseren we ook weer de Nationale Natuurwerkdagen en voor kinderen de Natuurwerkdag Junior.

Vooruitblik 2025

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogste blijven van ons werk, de verschillende projecten en nieuws vanuit het vrijwilligerswerk? Lees dan Landschapsnieuws, elk kwartaal de mooiste activiteiten uitgelicht in een digitale nieuwsbrief. Je kan je op ieder moment weer afmelden.

Abonneer je nu