Nieuwsbericht Klompenpaden brengen landschap en erfgoed tot leven

Wandelen over de Klompenpaden blijft populair. Het aantal klompenpadenfans op Facebook en het aantal betrokken vrijwilligers bij de paden is weer gegroeid. Afgelopen jaar werden 755.000 wandelingen gemaakt over 157 Klompenpaden in Gelderland en Utrecht, bijna evenveel als in 2022. Bijzonder was het bezoek van het koninklijk paar aan het Klompenpad Appelpad in de Gelderse Vallei. Kijk hier voor alle resultaten in 2023.

2024 klompenpadenjaarbericht 2023 midden

Inzet van duizenden vrijwilligers

Wandelaars roemen de goed bewegwijzerde en onderhouden Klompenpaden. Dankzij de inzet van ruim 1.650 enthousiaste vrijwilligers, die zorg hebben én dragen voor het landschap in hun eigen leefomgeving, liggen de paden er goed bij. Ze repareren overstapjes en paaltjes, maaien het pad en zijn aanspreekpunt voor deelnemende grondeigenaren. Dat doen ze niet voor zichzelf, maar voor een ander. En dat al ruim 20 jaar lang! Dat is bijzonder.

Nieuwe Klompenpaden dankzij lokale dorpsbewoners

In 2023 zijn er 14 nieuwe Klompenpaden bij gekomen. Dat kan alleen dankzij lokale dorpsbewoners die trots zijn op hun omgeving en die verhalen willen vertellen. Het lijkt misschien eenvoudig, nieuwe Klompenpaden ontwikkelen, maar dat is het zeker niet. Er gaat een lang proces aan vooraf en de druk op het landelijk gebied is groot. Grondeigenaren denken langer na over toestemming voor openstelling van hun grond. Dankzij enthousiaste dorpsbewoners lukt het toch om nieuwe Klompenpaden te maken. De makers van klompenpaden, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), begeleiden dit proces naar een waardig Klompenpad. Ze ondersteunen vrijwilligers, bemiddelen naar grondeigenaren, houden de website en app up-to-date en stellen naloopgroepen gereedschap ter beschikking.

Ruim 2.000 terreinen zijn voor wandelaars opengesteld door grondeigenaren. Overheden steunen de ontwikkeling en het duurzame beheer van inmiddels 2.425 kilometers Klompenpad. SLG en LEU zijn hen zeer erkentelijk voor die jarenlange steun.

Naast 16.000 klompenpadenfans op Facebook, blijkt de groeiende waardering ook uit de veel geprezen tv-serie Klaas op Klompen bij Omroep Gelderland met alweer het derde seizoen. Ook verscheen een derde Klompenpadenboek.

Assenradepadkids Henrivanderbeek

Nieuwe Klompenpaden in 2024

Ook dit jaar kunnen klompenpadenfans zich verheugen op nieuwe Kompenpaden. Ontdek het boerenland en kies dit wandelseizoen een Klompenpad uit. Er is voor elk wat wils. Voor gezinnen met kinderen zijn er 7 Klompenpad KIDS. Je kunt een Klompenpad verkorten of juist verlengen of routes combineren. Dus, klompen aan, rugzak op en gaan!

6 16 bruggetje naar Kneuterstraat piet jansens

Brochure, website en app

Klompenpaden zijn goed gemarkeerd, maar we adviseren om de routefolder met verhalen over de streek te kopen of te downloaden, de kaart te printen van de website of de gratis Klompenpaden app te downloaden. In verband met mogelijke verstoring van vee en wild zijn honden verboden. Kijk voor een impressie, gastenreacties, kaarten en actuele informatie op www​.klompenpaden​.nl. Op de Klompenpaden app staan interactieve kaarten en filmpjes en kun je filteren op lengtes en gewandelde paden afvinken. Wandelaars die de Klompenpaden willen steunen, kunnen nu een donatie doen via Tikkie. Volg ons ook op Facebook en Instagram. 

Klompenpaden worden financieel mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland en Utrecht, Gelderse en Utrechtse gemeenten, waterschappen en Nationale Postcode Loterij.