Nieuwsbericht Landschapsknokker 2023 naar Wim van Middelaar

Wim van Middelaar uit Elst is zaterdag 16 december uitgeroepen tot Landschapsknokker 2023. De titel wordt jaarlijks toegekend aan een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap. Dit jaar kreeg het bestuurslid van voedselbos De Parkse Gaard de prijs, bestaande uit een bronzen beeldje, een oorkonde en een geldbedrag van € 500 te besteden aan het landschap. Hij ontving de Landschapsknokker uit handen van directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

20231216 landschapsknokker wim van middelaar vierkant

Wim van Middelaar is al sinds eind jaren negentig landschapsvrijwilliger. Eerst bij Overbetuwe Groen Natuurlijk, een stichting die wilgen knot, hoogstamboomgaarden snoeit en ruilverkavelingsbosjes onderhoudt en geschikt maakt voor meer biodiversiteit. En later, via deelname aan een klankbordgroep van Park Lingezegen, bij voedselbos De Parkse Gaard in Elst. Net als bij Overbetuwe Groen Natuurlijk is hij ook hier penningmeester, daarnaast coördineert hij het beheer van het voedselbos.

20231216 winnaar met jury LR

Superactief en gedreven

De jury ziet de Elstenaar als een vernieuwer, iemand die voor de troepen uit loopt met een plan op basis van een visie. Wim is superactief, gedreven, houdt het overzicht en biedt zijn hulp aan waar nodig’, aldus het juryrapport. Hij leert graag bij en doet veel kennis op bij organisaties. Wim komt steevast naar de coördinatorenbijeenkomst van SLG, waar vrijwilligerscoördinatoren vanuit heel Gelderland kennis uitwisselen en kennis tot zich nemen.’ Het juryrapport meldt verder dat hij zo’n vijfhonderd uren per jaar aan het werk is in het voedselbos. Dat is exclusief de uren die hij besteedt aan coördinatie en opdoen van kennis.

20231216 vrijwilligersgroep met juryleden Gemma Tiedink l en Arjan Vriend r directeur bestuurder SLG LR

Met de hele groep

Ik vind het heel goed dat SLG aandacht besteedt aan vrijwilligersgroepen en op deze manier iemand in het zonnetje zet”, reageert de kersverse Landschapsknokker meteen na de uitreiking. Het is een vorm van waardering, maar we doen het natuurlijk wel met de hele groep. Al deze vrijwilligers steken heel veel vrije tijd in het landschap en dat is nodig. Met voedselbossen en ook andere initiatieven zijn we op de goede weg. We vergroten de biodiversiteit, laten het bodemleven met rust en verbeteren het grondwater doordat we niet met kunstmest en pesticiden werken.”

In Gelderland zijn ruim vierhonderd vrijwillige coördinatoren van vrijwilligersgroepen actief in het landschap. SLG faciliteert vrijwilligersgroepen met kennis, kunde en gereedschappen. Ieder jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker, met deze prijs wil SLG de aandacht vestigen op de maatschappelijke relevantie van vrijwilligerswerk in het landschap.