Nieuwsbericht Zomernummer vol inspiratie voor meer groen op vakantiepark, erf, openbaar groen en in eigen tuin

In Landschapsnieuws lees je over inspirerende projecten en verhalen van mensen die zich inzetten voor het landschap. In dit zomernummer gaan we op zoek gaan naar verkoeling door meer groen. Op vakantieparken, op erven en in openbaar groen. En je kunt zelf natuurlijk ook aan de slag gaan in je tuin, op je erf of op je land. We geven je allerlei tips. Lees alles hierover in Landschapsnieuws (pdf).

Vitale Vakantieparken Berkenrhode33

Natuur op vakantieparken

Natuurbeleving en ‑educatie zijn steeds vaker een doorslaggevende factor om voor een bepaald vakantiepark te kiezen. Vakantiegangers zijn bereid hier meer voor te betalen, ondernemers maken minder kosten aan beheer en onderhoud en hun parken worden als aantrekkelijker beschouwd. Het programma Vitale Vakantieparken – een samenwerking tussen elf Veluwse gemeenten, de provincie Gelderland en andere partijen – organiseert in samenwerking met SLG verschillende activiteiten op het gebied van natuurversterking.

Het effect van een erfadvies

Op deze foto’s zie je wat een beetje groen kan doen. Onze adviseurs maken voor inwoners uit het buitengebied landschapsplannen en ‑adviezen. Twaalf jaar geleden maakte SLG-adviseur Ruud Borkes een plan voor dit erf. Zoals op de foto van het oorspronkelijke erf te zien is, is er veel ruimte voor erf- en landschapsbeplanting. Na twaalf jaar is het resultaat van de aanplant te zien en gaat het erf helemaal op in het landschap. Lees verder in Landschapsnieuws.

Kaal erf2
Na foto erf Ron Smits 3

Werkgroep Biodiversiteit Rozendaal en de knautiabij

Wie Rozendaal bezoekt, ziet overal om zich heen het werk van de Werkgroep Biodiversiteit Rozendaal. Is het niet aan de prachtige planten- en bloemenmix in plantsoenen, boomspiegels en bij wadi’s, dan is het wel aan de bordjes die erbij zijn geplaatst: Hier wordt gewerkt aan biodiversiteit!’ Eveline den Boer (rechts) en Dorine Bierbooms (links) vertellen er alles over in Landschapsnieuws, onder meer over de adoptie van de knautiabij. Een project van de lange adem”, aldus Dorine.

20240530 165639

De Houberg monitort planten en wormen

SLG richt op boerderij De Houberg in Herwen een boerderijwerkgroep op, die niet alleen helpt met landschapsonderhoud maar ook met monitoring van insecten, vogels, planten en wormen! De Houberg is een natuurinclusieve boerderij gelegen in de Rijnstrangen. De dieren die boer Arjan en boerin Martine Bisschop houden, leveren – naast vlees en eieren – een actieve bijdrage aan de verbetering van de bodem en de natuur. We zien in die paar jaar al echt verbetering.” Lijkt het je leuk om mee te helpen? Doe mee aan een van de buitenwerkdagen op De Houberg.

De Houberg monitoring SLG

Wandel deze zomer een nieuw Klompenpad

Deze zomer kun je weer over nieuwe Klompenpaden wandelen. Zo is in april het Hallsekerkepad geopend in de fraaie omgeving van Hall. In mei volgde het Sprabanenpad, een mooie rondwandeling in het tuindersdorp De Hoven aan de overkant van Zutphen langs de IJssel. Het Zeegsepad uit 2014 is vernieuwd en heeft een fraaie verlenger gekregen door Lent met mooie graanakkers en herinneringen aan de kassen die hier hebben gestaan. Met dank aan de vrijwilligers! Binnenkort vindt ook de opening plaats van het Giesepad in Giesbeek (29 juni).

Klompenpaden zijn voor iedereen gratis. Wil je iets terugdoen, doneer dan aan de Gelderse Klompenpaden via Tikkie.

Lees 4x per jaar Landschapsnieuws

Via onze digitale nieuwsmail houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Je kunt je altijd weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.

Ja ik wil Landschapsnieuws ontvangen!