Nieuwsbericht Betrokken burgers gaan voor landschap en biodiversiteit in Landschapsnieuws voorjaar 2023

Betrokkenheid burgers essentieel voor het landschap. In dit voorjaarsnummer van Landschapsnieuws staan de resultaten van 2022 in het landschap en lees je hoe vrijwilligers, deelnemers aan projecten, grondeigenaren, boeren, ambassadeurs en studenten zich inzetten voor het landschap en de biodiversiteit.

Ga direct naar Landschapsnieuws

Boerderij de Zuiderstee aanplant 2 bron Margreet Vloon

Meer robuust bos!

In de herfsteditie van Landschapsnieuws riepen we op om meer bos aan te planten. De respons was enorm: meer dan honderd aanvragen. Hier gaan we de komende tijd mee aan de slag. Dat doen we samen met Trees for All. Zo gaat een grondeigenaar in Vierhouten zijn bosperceel uitbreiden met tamme kastanjes, wintereiken, zomereiken en beuken en gaat hij een struweelhaag planten (mantelzoomvegetatie).

Patrijzen

Studenten van Yuverta Geldermalsen organiseerden een succesvol symposium over de patrijs op hun school voor zo’n zeventig grondeigenaren, vrijwilligers en andere belangstellenden. Veel grondeigenaren hebben zich vervolgens aangemeld voor een gratis advies. Op particuliere percelen in het buitengebied van West Betuwe worden dit voorjaar patrijzenhagen aangeplant en bloemblokken ingezaaid. Dat biedt de vogels dekking, broedgelegenheid en voedsel in zomer en winter en het landschap herstelt. Vrijwilligers van de Akkervogelwerkgroep helpen hierbij. Elk jaar tellen bijna vierhonderd vrijwilligers in Gelderland de patrijzen. Zo monitoren ze voor de agrarische collectieven het effect van maatregelen op de patrijzenstand.

Patrijzen
Bron: Jordy Houkes

Ambassadeurs

Aart Stans en zijn vrouw Anna uit Sinderen zijn ambassadeurs van het Praktijknetwerk voor Biodiversiteit in de gemeente Oude IJsselstreek. Ze bouwden een lokaal netwerk van 25 buitenlui op, die elkaar inspireren en ervaringen uitwisselen.

Lees 4x per jaar Landschapsnieuws

Via onze digitale nieuwsmail houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Je kunt je altijd weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.

Ja ik wil Landschapsnieuws ontvangen!