Nieuwsbericht Bomvolle voorjaarseditie Landschapsnieuws

Boerderijwerkgroepen volop buiten aan de slag

Afgelopen periode hebben adviseurs van SLG bedrijfsplannen gemaakt voor boeren die meer natuurinclusief willen werken. Het gaat om onderhoud van het landschap en de aanleg van nieuwe landschapselementen op het terrein, die ook een functie hebben in het bedrijf zoals voederhagen en aanplant van knotwilgen voor koeien. Passend in het landschapstype en met streekeigen soorten.

Ga direct naar Landschapsnieuws (PDF)

NIL zeddam20240301 135255

Veel belangstelling voor impuls Brongebied Grote Wetering

Niemand kon er meer bij in de afgeladen zaal van Landgoed de Aze nabij Terwolde. Met zeventig inwoners was de informatiebijeenkomst van 14 februari over het beplantingsproject van brongebied Grote Wetering een groot succes.
Samen met enthousiaste en zeer gemotiveerde inwoners werken we aan het versterken van de groenblauwe dooradering van het brongebied de Grote Wetering. Hiermee dragen we bij aan het karakteristieke landschap met weteringen en fraaie landgoederen, een beter klimaat en houden we water vast in tijden van droogte. Voor ruim zestig inwoners uit het tweede deelgebied gaan wij nu aan de slag met het opstellen van een passend landschapsplan. Door de aanplant van onder meer houtwallen, heggen, vogelbosjes, boomgroepen, hoogstamboomgaarden en de aanleg van poelen verhogen wij de biodiversiteit! Lees verder in Landschapsnieuws

DSC 0166 gemeente apeldoorn grote wetering Bron: Uitdeeldag Brongebied Grote Wetering

Speurtocht naar de Wienzoern

Fruitdeskundige Hennie Rossel doet al jaren onderzoek naar zeldzame oude fruitrassen. Zo deed hij onderzoek naar de Wienzoern (Wijnzure), een appel van de toenmalige boomkweker Westerhof in De Heurne. Hij trof gelijkenissen aan met de Fameuse en de Roter Weinapfel. Lees het volledige artikel van Hennie Rossel.

Fameuse type Roter Weinapfel coll Nijman IMG 5273

Veertien nieuwe Klompenpaden

In 2023 zijn er veertien nieuwe Klompenpaden bij gekomen. Dat kan alleen dankzij lokale dorpsbewoners die trots zijn op hun omgeving en die verhalen willen vertellen. SLG ontwikkelt en beheert deze Klompenpaden samen met Landschap Erfgoed Utrecht. We zijn trots op de 1.650 vrijwilligers, die de paden goed onderhouden, de 16.000 klompenpadenfans op Facebook en de veelgeprezen tv-serie Klaas op Klompen. Ook de Tikkie-actie is succesvol. Met de opbrengst versterken we het landschap langs de paden. Bijzonder was het bezoek van het koninklijk paar aan het Appelpad.

6 16 bruggetje naar Kneuterstraat piet jansens

50 jaar Knotgroep Heteren-Randwijk

De stormen van 1972 en 74 waren voor postkantoorhouder Wim Jansen aanleiding om in zijn gemeente een knotactie te starten”, blikt een van de leden terug. Knotgroep Heteren-Randwijk bestaat vijftig jaar! En is daarmee de oudste knotgroep van Gelderland. Dertig vrijwilligers vierden het jubileum zaterdag 24 februari met een feestelijke knotdag, samen met de burgemeester en genodigden.

Lees 4x per jaar Landschapsnieuws

Via onze digitale nieuwsmail houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Je kunt je altijd weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.

Ja ik wil Landschapsnieuws ontvangen!