Nieuwsbericht Achterhoekers planten massaal bijenbosjes en bijenhagen

Grondeigenaren in de Achterhoek gaan massaal bijenbosjes en bijenhagen aanplanten voor wilde bijen. Zij doen mee aan het project Bijenbosjes en bijenhagen in de Achterhoek’ van SLG en Natuur en Milieu Gelderland. Hiermee helpen inwoners wilde bijen van het vroege voorjaar tot het najaar aan nectar en stuifmeel en ze versterken het landschap met deze streekeigen beplanting.

In totaal doen maar liefst 120 Achterhoekse grondeigenaren mee. Samen planten ze 24.780 stuks bosplantsoen dat aangeplant gaat worden als 10.990 m² bijenbosjes en 3.450 meter bijenhaag. Deze bosjes en hagen zijn niet alleen goed voor wilde bijen, ook vlinders profiteren ervan en vogels vinden er voedsel en nestgelegenheid.

23 mei 2018 PXT6551 viltvlekzandbij op vuilboom druk

Uitdeeldag struiken aan deelnemers op 26 januari 

Vrijdag 26 januari om 10.30 uur vindt in twee rondes de uitdeeldag van bijenbosjes en bijenhagen aan de deelnemers plaats. Ze gaan daarna op eigen terrein struiken aanplanten zoals meidoorn, egelantier, hondsroos, wilde liguster, kardinaalsmuts, wilg, wilde appel, winterlinde en zoete kers.

Locatie: terrein gemeente Bronckhorst: Elderinkweg 2, 7255 KA, Hengelo (Gelderland)
Programma:

  • 10:3012:00 uur: Uitdelen beplanting door SLG en opladen door deelnemers
  • 12:3016:00 uur: Uitdelen beplanting door SLG en opladen door deelnemers

Regio8 maakte een kort verslag van de uitdeeldag en sprak projectleider Bart en enkele deelnemers.

Bijdrage aan biodiversiteit

Deelnemers moesten minimaal 100 m² voor een bijenbosje (of vogelbosje) minimaal 20 strekkende meter beschikbaar voor een bijenhaag ter beschikking hebben. De soorten die in het bosje en de haag aangeplant worden zijn geselecteerd op een zo breed mogelijk bloeiboog zodat wilde bijen en andere soorten zo lang mogelijk profijt hebben van de nectar van de bloeiende struiken. Met dit streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Het assortiment is samengesteld zodat het aansluit bij het landschap en de ondergrond.

Plan Boom

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.