Ondersteuning Veilig aan de slag tijdens de Natuurwerkdag

Sommige deelnemers aan de Natuurwerkdag hebben nog nooit in een knotwilg gezeten, op een ladder gestaan of een zaag gebruikt. Het is daarom extra belangrijk om uit te leggen hoe je veilig aan de slag gaat. Wat vertel je tijdens de instructie en waar let je op als locatieleider? Op deze pagina hebben we een aantal handige overzichten voor je op een rijtje gezet.

Draaiboek voorbereiden van een werkdag

Kijk voor alle aanbevelingen over het geven van een instructie en het houden van toezicht in het draaiboek voorbereiden van een werkdag.

Zorg op de dag zelf voor een goed herkenningspunt op de locatie en hang de Natuurwerkdagvlag (als je deze hebt) goed zichtbaar op. Start de dag door iedereen welkom te heten op de Natuurwerkdag en vertel iets over het gebied en de vrijwilligersgroep of organisatie. 

Na de gereedschaps- en werkinstructie kan iedereen aan de slag. Houd op tijd pauze en zorg voor genoeg drinken. Aan het einde van de dag sluit je gezamenlijk af. Wijs de deelnemers erop dat ze zich moeten controleren op teken. Na het bedanken kun je een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers. Wie weet melden zich nieuwe leden bij de groep aan.

Werkdagformulier

Bereid de Natuurwerkdag zo goed mogelijk voor. Breng de risico’s in kaart en bedenk welke maatregelen je neemt om veilig aan de slag te gaan. Dit kan door het werkdagformulier in te vullen. Het werkdagformulier invullen kan tegenwoordig ook digitaal, via deze tool.

VRIE werken met onervaren vrijwilligers

Tijdens de Natuurwerkdag werken veel onervaren vrijwilligers mee. Een gedegen voorbereiding en aandacht voor instructie en toezicht houden is daarom erg belangrijk. Een VRIE, Vrijwillligers Risico Inventarisatie en Evaluatie, kan je daarbij helpen. Neem de VRIE werken met onervaren vrijwilligers” (pdf) goed door, zodat je zeker weet dat je geen risico’s over het hoofd ziet.

PBM schema

Het gebruik van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zoals handschoenen en helmen is in veel gevallen verplicht. Wil je weten welke PBM’s verplicht zijn bij de werkzaamheden op jouw locatie? Hier vind je meer informatie.

Zorg voor de aanwezigheid van een EHBO-doos (bij SLG te leen) en zorg ervoor dat er een auto beschikbaar is om, indien nodig, naar een huisartsenpost te rijden.