Ondersteuning Werven van nieuwe vrijwilligers

Bij ons contact met vrijwilligersgroepen merken we dat het werven van nieuwe vrijwilligers een terugkerend thema is. Hoe blijf je op volle sterkte als er vrijwilligers wegvallen? En hoe kun je nieuwe mensen bereiken? We geven je een aantal bruikbare tips.

Een aantal tips:

Benader lokale media

  • Benader de lokale media en nodig mensen uit om een keer mee te doen of kennis te maken met jullie groep. Voorafgaand aan een kennismakingsdag of andere activiteit kun je een persbericht schrijven. Wij hebben een format voor wervend persbericht voor jullie opgesteld, die mogen jullie aanpassen en gebruiken naar eigen inzicht.
  • Voeg bij het versturen van een persbericht een aansprekende foto toe. Mensen reageren vaak beter op een foto van vrijwilligers die aan het werk zijn in plaats van een landschapsfoto.
  • Verwijs bij het versturen van een persbericht naar jullie profielpagina op onze website. Zo kunnen geïnteresseerden eerst nog wat meer informatie vinden over jullie groep en voorkom je dat je (persoonlijke) emailadres in de krant komt.
  • Lift ook mee op landelijke publiciteit van activiteiten zoals de Natuurwerkdag en NLdoet.

Gebruik het netwerk van je groep

  • Maak gebruik van het netwerk van je groep. Leuke verhalen van je eigen vrijwilligers werken vaak erg enthousiasmerend, via via blijft een goede manier om mensen in contact te brengen met groen vrijwilligerswerk. Vraag de mensen uit je groep om een keer iemand mee te nemen.
  • Zorg dat de drempel om mee te doen zo laag mogelijk is, laat potentiële vrijwilligers weten dat ze niet meteen elke werkdag mee hoeven te doen. Dus: Kom een keertje kijken!” in plaats van We zoeken vrijwilligers voor elke zaterdag”.
  • Hebben jullie socialemedia-accounts? Vraag de leden van je groep om een keertje een bericht te delen.

Zorg ervoor dat je vindbaar en bereikbaar bent

  • Wil je nieuwe mensen vinden? Dan is het belangrijk dat je als groep ook vindbaar en bereikbaar bent. Heb je een website of socialemedia-account? Zorg ervoor dat deze enigszins actueel is, en dat vragen op het juiste mailadres binnenkomen.
  • Vul ook de pagina van jullie groep op onze website aan met jullie eigen tekst en een aansprekende foto, dat kan via MijnSLG.

Handige formats

Benader de lokale media en nodig mensen uit om een keer mee te doen of kennis te maken met jullie groep. Voorafgaand aan een kennismakingsdag of andere activiteit kun je een persbericht schrijven, onderstaande format kun je als basis gebruiken. Voeg bij het versturen van een persbericht een aansprekende foto toe. Mensen reageren vaak beter op een foto van vrijwilligers die aan het werk zijn in plaats van een landschapsfoto. Met de welkomstmail breng je je nieuwe lid op de hoogte van een allerlei zaken rondom vrijwilligerswerk. Van inwerken en veilig werken tot het volgen van cursussen en het vinden van meer informatie. Dit document kan naar eigen inzicht aangepast worden en naar elke nieuwe vrijwilliger gestuurd worden.

Heb je vragen? Of kun je wel wat extra hulp gebruiken?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Dan kijken we samen naar welke ondersteuningsmogelijkheden we jouw vrijwilligersgroep kunnen bieden.

Stel je vraag
Boerderij Ruimzicht Website 19 bron Marcel de Bont Bron: Marcel de Bont Aan de slag op Boerderij Ruimzicht