Profielfoto Mariska

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Berkelland Mariska

Naam Naam

Mariska Heutinck

Woonplaats Woonplaats

Eibergen (buurtschap Holterhoek)

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 1999

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

bijna 1 hectare

Trots op Trots op

De houtwal aan de rand van het erf, deze heb ik zelf aangeplant met opslag uit ons bosje

Dag van Open Erf op 25 mei

Deze ambassadeur doet mee aan de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Laat je inspireren over biodiversiteit! Kom je ook?

  • Hoe laat 10.3017.00 uur
  • Wat is er te zien en te doen: bosje met oude eiken en nieuwe aanplant om biodiversiteit te verhogen, houtwal, poel, bloemrijk gazon, moestuin (permacultuur/’no dig’), boomgaard, en bloementuin. Rondleidingen.
    Aanmelden (hoeft niet maar mag wel): meld je vooraf aan bij deze ambassadeur, dan stuurt de ambassadeur je het adres van de locatie.

Ook Nico Kanne uit Rietmolen is ambassadeur voor de gemeente Berkelland en stelt zijn erf op 25 mei open.

PN Berkelland Mariska4

Voormalig boerenerf

In het buitengebied van Eibergen, dichtbij de Duitse grens, ligt ons erf. Ik ben hier geboren en getogen. Tot 1997 had mijn oom hier een bescheiden boerderij met 20 koeien. Toen wij er in 2010 weer kwamen wonen bestond het erf uit gras en wat berkenbomen en een bosje van een halve hectare groot. Rondom het huis lag veel bestrating en beton.

We zijn begonnen met het verwijderen van betonplaten en daarna met het aanleggen van de grote lijnen: een meidoornhaag, een boomgaard en een paar solitaire bomen. In één zaterdag hadden we bijna alles geplant en toen ik zondagochtend de gordijnen opende zag ik ineens allerlei vogels. Zo snel kan het dus gaan!

Inmiddels hebben we nog veel meer bomen en struiken aangeplant en hebben we een grote moestuin, een kruidentuin en bloementuin. Rondom ons huis is het nettere” gedeelte, en hoe verder van ons huis af, hoe natuurlijker en ruiger het wordt.

PN Berkelland Mariska3

Biodiversiteit bevorderen en keuzes maken

Biodiversiteit begint met de planten, dat is ook het enige waar je invloed op hebt. Heb je veel verschillende planten, dan komen er vanzelf verschillende dieren op af.
Ik kies zoveel mogelijk voor nuttige planten voor insecten of vogels. Indien mogelijk kies ik ook voor inheems plantgoed. Dat lukt niet altijd, zeker niet met voedselbosplanten, soms kies ik dan tóch voor de plant die de lekkerste vruchten geeft.
Her en der vind je takkenrillen, een broeihoop en in overhoekjes groeien brandnetels en distels, beide goede waardplanten voor insecten. Verder laat ik bepaalde delen van het erf met rust, hier kan de natuur z’n gang gaan.

PN Berkelland Mariska5

Om te leren en/​of te delen

Ik zou graag nog meer willen leren over bodemleven en hoe je dit kunt bevorderen. Verder ben ik geïnteresseerd in permacultuur en voedselbossen, inmiddels ben ik daar wat mee aan het experimenteren.

PN Berkelland Mariska2

Contact opnemen?

Ben je geïnspireerd door deze ambassadeur? Neem contact op.

Contact