Ambassadeur Berkelland

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Berkelland Nico

Naam Naam

Nico Kanne

Woonplaats Woonplaats

Rietmolen

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Ongeveer 35 jaren

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

1,3 hectare

Trots op Trots op

Boselementen, fruitbomen, houtwallen, amfibieënpoel met boomkikker, padden, salamanders en aanzet tot voedselbos.

Dag van Open Erf op 25 mei

Deze ambassadeur doet mee aan de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Laat je inspireren over biodiversiteit! Kom je ook?

  • Hoe laat: 10:30 tot 17:00 uur
  • Wat is er te zien op het erf: amfibieënpoel, veel elementen met inheemse soorten bomen en struiken zoals houtwallen, struwelen, ruigtes, verrommelde hoekjes, stapels van snoeihout
  • Bijzonderheden: de ambassadeur en het lokale netwerk zijn aanwezig voor vragen
  • Aanmelden: meld je vooraf aan bij deze ambassadeur, dan stuurt de ambassadeur je het adres van de locatie.

Ook Mariska Heutinck uit Eibergen (buurtschap Holterhoek) is ambassadeur voor de gemeente Berkelland en stelt haar erf op 25 mei open.

Motivatie ambassadeurschap

Mijn motivatie om ambassadeur te worden is mijn zorg om en de voorliefde voor een gezonde natuur. Als ambassadeur hoop ik te kunnen inspireren maar ook om zelf te kijken en te leren hoe anderen het aanpakken, doen. Hierin hoop ik een verbindend element te kunnen zijn. Ik ben nieuwsgierig naar hoe anderen het hebben aangepakt.

Totstandkoming van het terrein

Wij zijn hier in 1985 komen wonen. Mijn schoonfamilie heeft het huis in 1918 zelf gebouwd en de grond werd na ontginning gebruikt voor een gemengd boerenbedrijf zoals vaak in die tijd. Dat is het geweest tot ik hier met mijn vrouw kwam wonen. Om het huis, dat min of meer in het midden ligt, was akkerland en een weide met enkele koeien, een paard, varkens en kippen. Het terrein zoals het nu is, is in vele jaren min of meer intuïtief tot stand gekomen. Telkens heb ik dingen toegevoegd, veranderd. In de loop van de jaren zijn er een veelvoud aan bomen, bomensoorten gekomen. Denk aan wilde‑, tamme kastanje, beuk, walnoot, linde, eik, els, berk, wilg en vele soorten fruitbomen. Daarnaast ook veel bessenstruiken, de bekende soorten zoals rode bes, zwarte bes, kruisbes, frambozen maar ook soorten die in een voedselbos thuishoren. Ik heb wel steeds getracht inlandse soorten te planten.

Rommelhoekje

Wat vind ik belangrijke uitgangspunten voor goede natuur?

Vooral niet te veel opruimen en maaien. Laat de natuur het werk doen. Plant in lagen, creëer natte en droge stukken. Overal liggen takkenhopen afkomstig van snoeiwerk. Maak plekken met organisch materiaal. Dode of omgewaaide bomen laat ik liggen. Zorg ervoor dat er allerlei verrommelde hoekjes en stukjes ontstaan.

Ambassadeur Berkelland

Welk effect heeft mijn aanpak op de natuur?

Door de jaren heen heb ik de hoeveelheid dieren enorm zien toenemen, in aantal en in diversiteit. In veel bomen hangen vogelnesten en in een oude kapschuur broeden regelmatig kerkuilen. Door de veelheid aan begroeiing, beplanting is het hier een walhalla voor vele vogels, reeën, hazen en nog vele andere soorten. Ik heb gemerkt dat het geen statisch proces is. Soms pakt iets heel goed uit, soms ook juist niet. En dan pas ik het weer aan. 

Ambassadeur Berkelland poel

Om te leren en/​of te delen

Ik zou graag nog willen leren hoe ik het beste kan maaien, wanneer, hoe. Dit om nog meer variatie in vegetatie te krijgen. En alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd zou ik met alle plezier willen delen. Ik laat me graag verrassen door anderen.

Ambassadeur Berkelland entree

Contact opnemen?

Ben je geïnspireerd door deze ambassadeur? Neem contact op.

Contact