Ambassadeur West Maas en Waal2

Portret Ambassadeur praktijknetwerk West Maas en Waal

Naam Naam

Lambert Romijnders

Woonplaats Woonplaats

Beneden-Leeuwen

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2016

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

8000 m2

Trots op Trots op

Zelfgemaakt bijenhotel en de hoogstamboomgaard

Dag van Open Erf op 25 mei

Deze ambassadeur doet mee aan de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Laat je inspireren over biodiversiteit! Kom je ook?

  • Hoe laat: 09:30 – 12:30 uur
  • Wat is er te zien op het erf: kruidenrijk grasland en stukken ingezaaid met bloemenmengsel, circa 55 hoogstamfruitbomen, bijenhaag, takkenrillen, nestkasten en een insectenhotel
  • Bijzonderheden: rondleiding. Steenuilenwerkgroep is aanwezig. Hoogstambrigade geeft uitleg over (zomer)snoei. Imker is aanwezig en vertelt over wilde bijen en de honingbij. Demonstratie sinusmaaien met een vingermaaibalk en opzetten van een hooiruiter. IVN is ook aanwezig.
  • Aanmelden: meld je vooraf aan bij de ambassadeur, dan stuurt de ambassadeur je het adres van de locatie.

Lambert heeft zich aangemeld als ambassadeur omdat hij biodiversiteit belangrijk vindt. Hij wil zijn terrein graag laten zien aan anderen. Lambert woont in Beneden-Leeuwen dichtbij de Waal. Hij is vrijwilliger in de Hoogstambrigade Land van Maas en Waal en is daarnaast ook coördinator van de Zwerfafvalbrigade Beneden-Leeuwen.

Bloemenveld

Lambert heeft een nette tuin met walnotenbomen en kort gemaaid gras. Maar hij heeft ook een stuk met lang gras met bloemen en een bloemenveld naast een hoogstamboomgaard. Hij heeft 1000 m² ingezaaid met een bloemenmengsel. Dat wil hij deze winter niet allemaal wegmaaien maar een deel laten staan voor insecten. Het zoemt van insecten bij de bloemen, er staat gele kamille, margrieten, duizendblad, smalle weegbree, wilde peen, muskuskruid, wilde venkel, klaver en distel. Op de klaver zag ik hommels. Dit jaar heb ik geen last gehad van de pruimenmot, dat komt misschien wel door al die insecten. Ze zorgen voor evenwicht. Dat wil ik mensen laten zien. Ze mogen met mij contact opnemen. Ik hoop dat er in mijn gemeente meer aandacht voor biodiversiteit komt.”

Bloemenveld

Hoogstamfruitbomen

Lambert heeft in 2009 eerst 15 hoogstamfruitbomen aangeplant, inmiddels staan er 50! Vroeger was ik er niet zo mee bezig, maar nu hoor ik iedere keer iets meer. Ik vind het leuk en belangrijk.” Vorig jaar heeft hij een insectenhotel gebouwd met zijn jongste zoon, met bamboestengels, riet, stenen en takken. In de takken zitten enkele gevulde gaten. Ernaast staat een kast met honingbijen. Ik zag dit voorjaar al metselbijen, vertelt Lambert enthousiast.” Op het insectenhotel is Lambert het meest trots en op zijn hoogstamboomgaard. Die ziet er ook prachtig uit en hangt begin september vol met appels en dikke peren. Er staan ook twee oude goudrenettenbomen met daarin een nestkast voor steenuilen. Lambert heeft de steenuil al eens gezien maar nog geen jongen gezien. Aan de rand ligt het snoeiafval in een houtril. Dat is voor de egels, die zie ik s avonds rondlopen”. Ook heeft hij een bijenhaag aangelegd voor de wilde bijen. In zijn tuin hangen maar liefst 20 vogelnestkasten. In de fruitbomen, dicht tegen de stam, hangen aardewerken potjes met stro erin, dat is voor de oorwormen. Die eten weer de luizen op.

Hoogstamfruitbomen

Patrijzen

Er is een vijver met water, dat is ook belangrijk voor dieren om te drinken. Ook patrijzen heeft Lambert wel eens gezien op zijn erf. Hij wil misschien een keverbank aanleggen, hij heeft gehoord dat dat goed is voor patrijzen. Lambert wil ook graag leren van anderen en dat hoopt hij via het netwerk op te doen.

Insectenhotel

Contact opnemen?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact