Ambassadeur winterswijk

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Winterswijk

Naam Naam

Frank te Pas en Femke Rhebergen

Woonplaats Woonplaats

Winterswijk

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2012

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

6500 m2

Trots op Trots op

Hoogstamfruitbomen, bloemenweide, steenuilen, boomsingel, struweelhaag.

Motivatie ambassadeurschap

We zijn trots op het feit dat we in de 11 jaar dat we hier nu wonen ons erf hebben omgevormd van een kaal stuk grond naar een levendige omgeving waarin diverse diersoorten en planten hun plek hebben gevonden. Wij willen graag een steentje bij te dragen om het belang van biodiversiteit verder op de kaart te zetten. We willen de kennis graag uitwisselen met andere mensen. Samen bereiken we nog meer.

Steenuilen

Één van de eerste zaken die we hebben ondernomen is het plaatsen van een steenuilenkast. Hier hebben we al 8 jaar een paartje dat ons tijdens zomeravonden samen met de jongen een prachtige natuurfilm voorschotelen.

steenuil

Boomgaard

Wij hebben hoogstamfruitbomen: diverse appels, peren, aangevuld met een mispel, een pruim en kersenboom. Op de achtergrond is een boomsingel die we 11 jaar geleden hebben aangeplant. Hier vinden diverse vogels hun nestgelegenheid en schuilplek.

boomgaard

Weiland

Een gedeelte van het weiland laten we verschralen en hier zien we na jaren de eerste tekenen van een kruidengrasland. Verder hebben we op diverse plaatsen een bloemenweide ingezaaid. Ook ligt hier de retentie vijver waar al ons regenwater in terecht komt en waar de vogels, kikkers en salamanders hun weg naar vinden. Onze andere vijver is een waar paradijs voor zwaluwen die hier via een duikvlucht water drinken.

Bloemenweide

In het weiland en in de boomgaard hebben we op verschillende stukken wilde bloemen ingezaaid. Op deze stukken is het vanaf eind mei tot laat in de zomer een druk gezoem van bijen en overige insecten. Ook hebben we een dode els gedeeltelijk laten staan en hier heeft in de loop der jaren een specht zijn nest gemaakt.

bloemenweide

Boomsingel en struweelhaag

De boomsingel is 10 jaar geleden aangeplant met behulp van een project van SLG Kotten in het Groen”. De singel is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen singel waar vogels hun nestplaats hebben gevonden. We hebben ook een singel gecreëerd tussen de erfscheiding en het weiland van 5 meter breed, dit stuk laten we een beetje zijn eigen gang gaan. Ook hier zie je dat er vanzelf bloemen en planten na verloop van tijd opkomen. Aan de buitenzijde van ons erf hebben we een meidoornhaag geplant die bewust niet als haag gesnoeid wordt maar vrij mag groeien. We houden het alleen een beetje in toom.

struweelhaag

Om te leren en/​of te delen

Wat we willen delen is dat je als je geduld hebt en je een beetje verdiept in de natuur je op elk plekje een biodiverse omgeving kunt creëren. Verder willen we graag kennis delen hoe we van een strak erf in de loop der jaren een biodivers perceel hebben gecreëerd en om van andere mensen die geïnteresseerd zijn in biodiversiteit en natuur inspiratie op te doen om ons erf verder te ontwikkelen.

verwildering

Contact opnemen?

Ben je geïnspireerd door deze ambassadeur? Neem contact op.

Contact