Ambassadeur bronckhorst Profielfoto Bert 1

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Bronckhorst

Naam Naam

Bert Wisselink

Woonplaats Woonplaats

Toldijk

Landschapstype Landschapstype

Hooilandenlandschap

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Vanaf 1982

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

1,6 ha

Trots op Trots op

Diverse aanplant vanaf begin en daarmee hebben we een opvallende plek (parel) tussen de groene weilanden van de omliggende veehouders gecreëerd.

Bert bewoont met zijn partner vanaf 1982 de helft van een voormalige boerderij. Waar bij de aankoop destijds nauwelijks begroeiing rond de boerderij aanwezig was, heeft hij in de loop der jaren diverse windsingels, fruitbomen, vrijstaande bomen en heggen, etc. aangeplant. Ook is 20 jaar geleden een aangrenzend perceel bos van 0,6 ha aangekocht en opnieuw ingeplant als vogelbos; binnenkort komt daar nog 0,6 ha bij. Inmiddels is afscheid genomen van de dieren (schapen en koeien) en wil hij nog meer werk maken van biodiversiteit.

De Grote Beek

Grenzend aan het perceel stroomt de Grote Beek die ontspringt in de Heidenhoekse Vloed in Halle en uitstroomt op de IJssel. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft deze beek als ecologische verbindingszone aangemerkt en hier in de afgelopen jaren invulling aan gegeven door onder andere de oevers glooiend te maken, een grote poel te graven, vistrappen aan te leggen en een vriendelijker maaibeleid te hanteren. Inmiddels heeft dit bijvoorbeeld geleid tot de terugkeer van de bever, die afgelopen jaar enkele keren is gesignaleerd. Dankzij het gewijzigde maaibeleid is er ook een toename te zien van vlinders, meerkoeten, zilverreigers, etc.

Het bosperceel

Omdat het bosperceel veel vruchtdragende bomen telt is dit een walhalla voor vogels. Met behulp van verschillende nestkasten in het bos en op het erf zien we jaarlijks veel grote bonte spechten en groene spechten, torenvalken en tal van kleinere vogelsoorten. Er zitten al 30 jaar steenuilen in de kast en de kerkuilen vliegen er ook maar hebben nog niet genesteld in de kast. In de open schuren bij huis wemelt het in voorjaar en zomer van de zwaluwen. Ook de vleermuizen gedijen goed op het terrein. Elk jaar zijn er reeën in het bos en aangrenzende weilanden te signaleren en is het stukje bos inmiddels bijna vaste plek voor de geboorte van jonge reekalfjes. Sinds vorig jaar heeft ook de das zijn intrede gedaan.

Hoogstamboomgaard Bronckhorst

Het weiland

Tot vorig jaar hebben er altijd enkele koeien (Galloways resp. Herefords) en Drentse heideschapen gelopen op het terrein. Vanwege meer tijd door pensionering en daarmee de mogelijkheid om op pad te kunnen, kiest Bert ervoor om geen vee meer te houden en invulling te geven aan nog meer biodiversiteit op zijn perceel. Dat doet hij door bijvoorbeeld de bestaande boomgaard uit te breiden, een deel van het weiland te beplanten/​in te zaaien met bij- en vlindervriendelijke vaste planten en bloemen. Het overige weiland wordt verschraald en nog maar één of twee keer per jaar gemaaid. Met name het omvormen van het weiland tot een terrein met een zo groot mogelijke biodiversiteit is nog een puzzel waar Bert de adviezen van de SLG en andere ambassadeurs goed kunnen gebruiken.

weiland

Plannen voor de komende jaren

Bert heeft de volgende ideeën voor de doorontwikkeling van zijn perceel:

  • Aanplanten van mantel/​zoomvegetatie op de plek waar nu een scherpe overgang van gras naar bomen is. Hij wil zoveel mogelijk soorten die geschikt zijn voor bijen, vlinders etc.
  • Onderhoud aan het vijftien jaar geleden aangeplante vogelbos. Het bos is nu dichtbegroeid in de stakenfase. Bert wil hierin graag meer lagen krijgen, dus meer kruiden en struiken in het bos. Ook is er veel overwoekering door braam.
  • Inzaaien van grasland om meer variatie en bloei te krijgen. Momenteel is er veel gras (witbol).

Beheermethode

SLG adviseert Bert het volgende voor het beheer

  • Aanplant van nieuwe soorten in de zoomvegetatie: lichtminnende soorten zoals rozen aan de zonzijde planten, de meer schaduwsoorten zoals vuilboom dichter bij de bomen planten. Als de gronddekking in de loop van de jaren niet meer zichtbaar is, wordt het tijd onderhoud uit te voeren. Stelregel is om ongeveer eens in de zes jaar de struiken af te zetten tot 15 – 20 cm boven de grond. Dit doe je pleksgewijs, dus elke jaar een gedeelte.
  • Grasland: naast inzaaien kan er door middel van maaibeheer ook winst worden behaald op variatie en bloei. Als je witbol hebt, moet je de eerste keer in het jaar op tijd maaien om te voorkomen dat witbolzaad zich zet en elk jaar verspreidt. Houd dit beheer dan een aantal jaar vol. Diversiteit creëren in een grasland kost tijd.
    Wanneer er wordt gekozen voor inzaaien, kies dan een inheems, meerjarig mengsel, bij voorkeur passend bij de streek.
  • Bos: dunnen om meer licht in de bodem te krijgen.

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Mijn motivatie voor het ambassadeurschap is gelegen in het inspireren van gelijkgestemde bewoners in het buitengebied om het landschap aantrekkelijker te maken voor zowel de mens als voor de dierenwereld. Verder hoop ik ook veel inspiratie op te doen van anderen.

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact