Ambassadeur culemborg Ada

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Culemborg

Naam Naam

Ada Wille

Woonplaats Woonplaats

Culemborg

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2015

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

1,6 hectare

Trots op Trots op

Wat we in zeven jaar bereikt hebben en het netwerk/samenwerking met diverse partijen in het Polderplan.

Natuurerf

In 2014 verhuisden we met ons gezin naar dit prachtige plekje aan de oostkant van Culemborg, grenzend aan de polder De Geeren. Vorige bewoners hielden vooral van netjes en strak en schuwden de gifspuit niet. Wij hadden meteen het plan er een natuurerf van te maken dus het gif werd naar de milieustraat gebracht, stukken gazon werden niet meer gemaaid en hagen en borders werden aangelegd. We hebben meer dan dertig bomen, drieduizend vaste planten en meters haag aangeplant. Een vlindertuin werd in de boomgaard aangelegd en om publiek over biodiversiteit te informeren is deze vanaf 2019 opengesteld in combinatie met een theetuin. Met alle informatie en kennis die ik heb verzameld over biodiversiteitsverlies, doe ik wat er binnen mijn mogelijkheden ligt. En zoals meteoroloog Rien van de Berg een keer in een lezing op het Wellant college zei: Als we kennis delen, wordt het vermenigvuldigen”. Met die reden ben ik ambassadeur geworden van dit praktijknetwerk.

terrein

Polderplan

Vanuit onze positie hebben we met mede grondeigenaren en diverse partijen (gemeente, De Fruitmotor en Natuur- en Milieu Gelderland, Natuur- en Vogelwacht Culemborg, Agrarische Natuurvereniging, SLG, Waterschap Rivierenland) afgelopen jaar gewerkt aan het Kuilenburger Polder Plan: herstel van de zogenoemde droge dooradering’ van het polderlandschap. Er zijn kleine stapjes gemaakt en met een biodiversiteitsbudget van de gemeente gaan we er de komende twee jaar mee verder.

project Polderplan

De V’s voor biodiversiteit op Ada’s terrein

Veiligheid

Beschutting/​dekking in de vorm van hoger gras/​struiken/​takkenrillen/​stapels en rommelhoekjes’. Hoe meer rommel, hoe meer natuur en daar zit m de crux: de meeste Nederlanders zijn te netjes.

Vocht

Zeker met de toenemende temperaturen is vocht essentieel: zowel laag bij de grond als op verhoogde plekken in de buurt van struiken heb ik verspreid over het terrein waterschalen staan die ik elke dag vul vanuit mijn regentonnen. Vogels hebben elke dag water nodig. Ook heb ik schalen op de grond voor egels en andere zoogdieren die s nachts door mijn tuin scharrelen. Zelfs de Europese hoornaar kwam uit een van de schalen drinken!

Voedsel

Nectar/​pollen, bessen, insecten, vruchten (ook valfruit). Zo’n lang mogelijke bloeiboog. Voor wilde bijen is de zogenaamde bed&breakfast’ formule belangrijk: binnen 100 tot 500 meter moet er voedsel beschikbaar zijn, anders hoef je dat bijenhotel niet eens op te hangen. Ik ben nog steeds bezig deze bloeiboog aan te vullen.

Voortplanting

Nestgelegenheid. Hier speelt die beschutting in de vorm van bomen en struiken een belangrijke rol. Daarnaast voorzie ik de vogels van nestkasten in alle vormen en maten. De winst uit de theetuin wordt gebruikt om het erf nog natuurrijker te maken.

Leverkruid

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Je bent nooit uitgeleerd en dat is het leuke hieraan. Het laat je niet meer los en je verdiept je steeds meer in allerlei processen en de samenhang daartussen. Van ervaringen van anderen wil ik graag blijven leren. Verbeter de wereld en begin bij je tuin!

bloemen met vlinder

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact