Fallback hero

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Doetinchem

Naam Naam

Jan en Dorien Luesink

Woonplaats Woonplaats

Doetinchem

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2015

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

45000 m2

Trots op Trots op

Veel mensen genieten van dit stukje nieuwe natuur. Veel dieren voelen zich hier thuis, ook de minder veel voorkomende dieren zoals boomkikker en kamsalamander.

Dag van Open Erf op 25 mei

Deze ambassadeur doet mee aan de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. 

  • Hoe laat: 10.00 tot 16.00 uur
  • Wat is er te zien: Op het terrein van bijna 5 ha zijn weilanden omgezet naar natuur. Daarbij zijn struwelen, poelen, ruwte, houtwallen en andere natuurelementen ontwikkeld. Uitgangspunt is het vergroten van biodiversiteit. Er wordt nog steeds ontwikkeld waardoor zowel oudere ontwikkelingen als nieuwe te zien zijn. Verder is er een imkerij op het terrein gevestigd. Voor de kinderen is een speeltuin beschikbaar.
    Bijzonderheden: We zullen rondleidingen geven. Insectenspecialist en tuinspecialist (omzetting weiland naar natuur). Een kraam met koffie, thee en limonade is aanwezig.
  • Aanmelden: meld je vooraf aan bij Jan Luesink, dan stuurt hij je het adres van de locatie.

Tussen drie natuurgebieden in

Sinds 2014 wonen we op deze prachtig plek die precies tussen drie natuurgebieden ligt. Aan de westkant ligt de Zumpe, een prachtig nat natuurgebied. Aan de oostkant ligt de Slangenburg: een bosgebied, bekend van het kasteel. Aan de zuidkant ligt de Wrange. Toen we hier kwamen wonen was direct duidelijk wat we wilden: meer natuurlijk gebied. Het terrein was voornamelijk paardenweide. Architect Nico Wissing heeft een vlekkenkaart gemaakt waarin de contouren uitgezet zijn. Daar zijn we de afgelopen tien jaar mee bezig geweest om dat invulling te geven. Langzaam maar zeker zien we het resultaat. Het is geweldig om te zien hoe flexibel de natuur is. Als je ruimte en voorwaarden schept dan ontstaat er al snel nieuwe natuur.

PN Doetinchem Luesink

Biodiversiteit

Alles in het plan ademt biodiversiteit. We bieden het bodemleven kans om weer rijk te worden. We bieden insecten kansen door veel bloeiende, voornamelijk inheemse planten aan te bieden. Van vroege voorjaarsbloeiers tot late nazomerbloeiers. Het hele jaar door kunnen insecten terecht voor een maaltijd of een nestplek. Vogels gebruiken de struwelen, vruchten en insecten. Tal van zoogdieren profiteren van dit stukje nieuwe natuur.

PN DoetinchemLuesink vlinder

Boomkikker en kamsalamander

Ecoloog Jan Stronks is betrokken geweest bij de aanleg van de poelen en struwelen. En dat heeft gewerkt. Na enkele jaren was de boomkikker al van de partij. Nu zijn elk jaar vele boomkikkers te horen. Ook de kamsalamander is volop aanwezig. Stichting Ravon komt elk jaar monsters nemen en ziet de populatie groeien.

PN Doetinchem Luesink

Bestuivers

Met een imkerij op het terrein is er extra aandacht voor bestuivers. Solitaire bijen, hommels, kevers, vlinders, zweefvliegen. Het stikt er haast van. Natuurlijk zijn de honingbijen ook te zien. Zo zijn er demonstratiekasten waar je in de kast kunt kijken hoe de bijen aan het werk zijn.

PN Doetinchem Luesink grasland

Worteltuin

Nee geen wortelen maar aarden… Onze tuin is aangesloten bij Stichting wortel. We bieden kinderen en ouders die niet bij elkaar wonen, een plek om samen te komen en een fijne tijd te hebben.

Maaipaden

Het terrein is vrij toegankelijk volg de maaipaden en ontdek de verschillende routes met bruggetjes.

PN Doetinchem Luesink 2

Inspiratie opdoen?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact