Ambassadeur Elburg

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Elburg

Naam Naam

Martin van der Kruijk

Woonplaats Woonplaats

Doornspijk

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2014

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

18.600 m2

Trots op Trots op

Vogeltuin en project weidebiodiversiteit in samenwerking met SLE en gemeente Elburg.

Ik ben al als ambassadeur actief voor de gemeente Elburg en begeleidt meerdere projecten samen met de Stichting landschapselementen Elburg (SLE) en de afdeling Groen” van de gemeente Elburg.

Vogeltuin

In 2014 zijn wij begonnen met de aanleg van een vogeltuin op 200 m² paardenweide. Door middel van houtrillen is het afgezet en vervolgens met inheemse struiken, fruitbomen, weidebloemen, steenuilkasten en een ondiepe vijver ingericht als vogeltuin”. Met dit jaar ons eerste broedpaar steenuilen.

aanleg vogeltuin

Paardenweide

In 2019 hebben wij een reeds verschraalde (niet bemeste) paardenweide van 8000 m² teruggegeven” aan de natuur. Daar draaien we nu diverse projecten. Het project is in 2020 formeel opgeleverd door de wethouder van de gemeente Elburg middels publicatie in de lokale krant en de plaatsing van een infobord bij het terrein.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen. De helft van de weide laten we gewoon gaan en beheren we door middel van sinusbeheer, 2x per jaar wordt er gemaaid en afgevoerd. De andere helft hebben we aanvankelijk geploegd en ingezaaid met ruderale zaden en een groot deel met een weidebloemenmengsel. Ook daar werd en wordt sinusbeheer toegepast. Dat leverde het eerste jaar mooie resultaten op maar daarna keerde het gras dominant terug.

Dit jaar hebben we het in proefstroken verdeeld waarbij we actief helpen om wat bloemenvariatie terug te krijgen in de weide. Dit doen we door het dominante gras af te plaggen en te verwijderen en te plaatsen op een keverbank”. De kale grond is nu klaar om ingezaaid te worden met inheemse zaden waarbij we per proefstrook verschillende soorten zaaien. Daarmee hopen we te kunnen zien welke methode het best werkt en welke zaden soort het beste aanslaat op de voormalige paardenweide.

bloemenweide

Bijenbak

Ons terrein heeft verder nog een bijenbak van 4×2 meter met puur zand ten behoeve van grondbijen etc. en een bijenhotel midden in de weide. Alles wordt omzoomd door houtrillen, houtsingels, struwelen en meidoorns. Deze dienen als verbindingen voor vogels en insecten. Zo wordt ook de resterende paardenweide (7000 m²) omzoomd door struwelen en is er een schaduwbosje van winterlinden.

bloemenweide met insectenhotel

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Het delen van onze ervaringen van de aanleg, het onderhoud en de problemen, zoals de dominantie van het gras waar wij mee te maken hebben gehad. Verder leer ik graag van anderen om me verder te ontwikkelen.

Geïnspireerd geraakt door deze ambassadeur?

Neem contact met deze ambassadeur.

Contact