Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terreinAantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein
Sinds 2021
Oppervlakte eigen terreinOppervlakte eigen terrein
2500 m2
Trots opTrots op
Zeldzame inheemse bomen en planten op terrein. Wilde fruitbomen, rommelhoekje, veel inheemse planten, struiken en bomen.
Inspiratiemiddag 21 september 2024
Op 21 september organiseert Pieter samen met SLG een inspiratiemiddag over biodiversiteit op het terrein van De Tovertuin aan de Papenstraat 10 in Epe. De inspiratiemiddag duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Het terrein aan de Papenstraat 10 is ingericht met een biologische moestuin waar je als abonnee zelf kunt komen oogsten. Er zijn verschillende hagen van inheemse soorten, er is een kruidentuin en er zijn inheemse planten, maar er is ook een poel waar de ijsvogel regelmatig foerageert. Alle ingrediënten van voedselaanbod en schuilgelegenheid voor insecten, vogels en amfibieën zijn aanwezig.
Aanmelden
Wil jij weten hoe je meer zoogdieren en vogels naar jouw perceel trekt? Wil jij iets bijdragen aan de biodiversiteit? Dan ben je van harte welkom bij deze bijeenkomst. Meld je aan voor deze inspiratiemiddag bij Pieter Swinkels.
Motivatie ambassadeurschap
We zitten in een biodiversiteitscrisis en ik wil zelf het goede voorbeeld geven door m’n eigen perceel een paradijs te maken van insecten, vogels en dieren.
Wat zijn unieke elementen van jouw terrein/erf?
Zwemvijver met helofytenfilter. Vochtige kant en drogere stukken (schrale grond /zand). Combinatie met zeldzame inheemse bomen, struiken en planten. Op het grasveld staan zeldzame inheemse bloeiers zoals slangenkruid, rapunzelklokje, gele dovenetel, lange ereprijs, beemdkroon, cichorei, etc. In het droge zand staat o.a. wilde tijm, tripmadam, borstelkrans, wilde marjolein, malrove, toortsen, betonie, heide. In het filter staat o.a. polei, moesdistel, gagel, genadekruid, moerasandoorn, grote pimpernel, iris, klimop klokje en harig wilgenroosje. Aan de bosrand staat o.a. norger bosmuur, vingerhoedskruid, bosandoorn, knikkend nagelkruid, zwartmoeskervel, bosanemoon en valse salie. Maar ook vind je op it perceel de vuilboom, ligusterhagen, hedera afscheidingen, bosrank, zoete kers, rode kamperfoelie, hondsroos, rode kornoelje, meidoorn, lijsterbes, Duitse brem, bosroos, vlierbes, Europese vogelkers, wilde peer en appel. Kortom, erg veel variantie op relatief klein perceel.
Wat zou je graag willen leren en/of delen?
Hoe krijg je andere mensen mee, welke planten zet je waar neer (inzicht in locatie), hoe maai je welk gedeelte van het hoge gras.