Foto 5 brussen

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Hattem

Naam Naam

Familie Fikse (Jantien, Willemien, Eimert, Wichert, Margje)

Woonplaats Woonplaats

Hattem

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2019

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

Circa 6,5 ha

Trots op Trots op

We runnen met z’n allen Landgoed De Vuursteen, dat in 2019 is ontstaan door vererving van bos en weiland van onze moeder. We hebben een mooie laan met diverse bomen gemaakt en een boomgaard.

Landgoed De Vuursteen

We runnen met z’n allen Landgoed De Vuursteen. Dit landgoed is in 2019 ontstaan door vererving van bos en weiland van onze moeder.
De verhouding land en bos moest nog iets gewijzigd worden. We hebben onder andere een mooie laan met diverse bomen gemaakt en een boomgaard. Een stuk weiland is een aantal jaren gebruikt om jonge stieren te laten grazen. In 2023 hebben we hier zomergerst op verbouwd. Landgoed De Vuursteen ligt op hoge zandgronden, droog gebied dus. Daarom putten we water uit de grond voor noodzakelijke beregening.

Zomergerst 2023

Biodiversiteit

Biodiversiteit blijkt een onderwerp te zijn dat ons vijven bindt. We pakken dit handvat dus graag aan zodat we met de hele familie veel plezier kunnen hebben van de erfenis van onze ouders. We zijn geboren en getogen in Hattem en vier van de vijf kinderen wonen ook (weer) in Hattem. We dragen Hattem en haar bewoners een warm hart toe. En dan is het fijn om je als ambassadeur op een natuurlijke manier in te kunnen zetten voor de leefomgeving die we al jaren kennen!

Unieke elementen op ons terrein

Bos

Landgoed De Vuursteen herbergt de meest noordelijke uitloper van de Veluwe. Daarna begint het enkenlandschap, het kampenlandschap, het polderlandschap en de uiterwaarden richting de IJssel.

Wandelpad

Over het Landgoed loopt een openbaar wandelpad.

Grasweides

De grasweide wordt tot nu toe gebruikt voor het weiden van paarden en voor hooiwinning voor paarden.

Akker

Op de akker (omzoomd door bos) staat zomergerst.

Boomgaard

In de boomgaard staan diverse soorten appel- en perenbomen.

Moestuinen

In 2023 is een start gemaakt met het telen van aardappelen, uien, druiven en pompoenen. Om de moestuinen staat een dikke strook met veldbloemen.


Wat zou jullie graag willen leren en/​of delen?

Het blijkt dat we sowieso een nieuwsgierige, leergierige familie zijn. Prachtig hoe al die kennis dan samen kan komen. We houden van verbindingen en van ontmoeting met interessante, enthousiaste mensen. Het landgoed mag een fijn onderkomen zijn voor dieren en planten, maar ook mensen mogen er van genieten. Dat kan via de wandeling, via workshops en open dagen, maar ook via bijvoorbeeld een film- of theatervoorstelling in de open lucht.

Contact opnemen?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact