Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terreinAantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein
Sinds 2006
Oppervlakte eigen terreinOppervlakte eigen terrein
8800 m2
Toen wij onze boerderij kochten was de grond zwaar verwaarloosd. Er waren weides waar paarden hadden gelopen en de zandgrond was zonder structuur en leven. We hebben in het eerste jaar gelijk een singel aangeplant met veel bessendragende soorten, tamme kastanje en hazelnoot. We zijn blij met de transformatie die we hebben bereikt door van monocultuur grasland een levendig terrein te maken.
Motivatie ambassadeurschap
Doordat wij steeds bewuster met ons beheer rekening houden met de biodiversiteit merken we dat er steeds meer balans komt op ons terrein en ontdekken we steeds weer nieuwe soorten. Daar genieten we intens van. Graag delen we dit met anderen, denken graag mee en willen onze kennis ook blijven uitbreiden
Insectenhotel
2 jaar geleden hebben we van bouwafval een megagroot insectenhotel gemaakt. En we zagen voor onze ogen hoe gaten en kieren soms nog dezelfde dag bewoond werden. We hebben er een kruidenstrook omheen aangelegd om het nog aantrekkelijker te maken. Zodra het even wat warmer wordt gonst het hier van de insecten.
Poel
In het tweede jaar nadat we hier zijn komen wonen hebben we een grote poel laten aanleggen. Die trekt enorm veel leven. Libellen, salamanders, vleermuizen en zwaluw zijn vaste gasten.
Wij genieten ervan om te zien hoe de natuur zichzelf ontwikkelt bij ons. Dat is vooral te zien aan de nieuwe soorten die zich laten zien, zoals de wespspin, gouden tor, ijsvogel, steenmarter, vos, goudvink en steeds meer verschillende soorten hommels, bijen en de koninginnepage.
Wild
Een deel van ons terrein is – naast productie van wilg voor manden maken – ruig en ongebruikt en wordt dus amper beheerd. We rapen de noten, maaien er sporadisch en blad mag blijven liggen. Daar profiteert onder andere de das van. Hier zoekt die zijn kostje bij elkaar, maar ook de vos en steenmarter komen hier regelmatig langs. Naast de oudere hoogstamfruitbomen en een permacultuur-moestuin zijn we een voedselbosje aan het aanleggen vanuit de overtuiging dat voedselproductie waarbij de grond niet wordt verstoord, beter is voor de natuurlijke balans.
Wat zou je graag willen leren en/of delen?
Er gaat bij ons natuurlijk ook genoeg niet zoals we willen. We zijn nog in gevecht met de Japanse duizendknoop, dat is nog een erfenis van de vorige bewoners. Graag gaan we in gesprek met anderen om te horen hoe zij met beheer omgaan. Omdat het altijd beter of makkelijker kan. Of gewoon om samen te genieten van wat er al bereikt is.