Ambassadeur Heerde

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Heerde

Naam Naam

Caroline van de Burgt

Woonplaats Woonplaats

Heerde

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2006

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

8800 m2

Dag van Open Erf op 25 mei

Deze ambassadeur doet mee aan de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Laat je inspireren over biodiversiteit! Kom je ook?

  • Hoe laat: 10.00 tot 15.00 uur
  • Wat is er te zien op het erf: voedselbos, natuurlijke poel, borders, griend
  • Bijzonderheden: mandenmaker, klimaatburgemeester, hoogstamfruitsnoeier
  • Aanmelden: meld je vooraf aan bij de ambassadeur, dan stuurt de ambassadeur je het adres van de locatie.

Toen wij onze boerderij kochten was de grond zwaar verwaarloosd. Er waren weides waar paarden hadden gelopen en de zandgrond was zonder structuur en leven. We hebben in het eerste jaar gelijk een singel aangeplant met veel bessendragende soorten, tamme kastanje en hazelnoot. We zijn blij met de transformatie die we hebben bereikt door van monocultuur grasland een levendig terrein te maken.

Motivatie ambassadeurschap

Doordat wij steeds bewuster met ons beheer rekening houden met de biodiversiteit merken we dat er steeds meer balans komt op ons terrein en ontdekken we steeds weer nieuwe soorten. Daar genieten we intens van. Graag delen we dit met anderen, denken graag mee en willen onze kennis ook blijven uitbreiden

Insectenhotel

2 jaar geleden hebben we van bouwafval een megagroot insectenhotel gemaakt. En we zagen voor onze ogen hoe gaten en kieren soms nog dezelfde dag bewoond werden. We hebben er een kruidenstrook omheen aangelegd om het nog aantrekkelijker te maken. Zodra het even wat warmer wordt gonst het hier van de insecten.

insectenhotel

Poel

In het tweede jaar nadat we hier zijn komen wonen hebben we een grote poel laten aanleggen. Die trekt enorm veel leven. Libellen, salamanders, vleermuizen en zwaluw zijn vaste gasten.

Wij genieten ervan om te zien hoe de natuur zichzelf ontwikkelt bij ons. Dat is vooral te zien aan de nieuwe soorten die zich laten zien, zoals de wespspin, gouden tor, ijsvogel, steenmarter, vos, goudvink en steeds meer verschillende soorten hommels, bijen en de koninginnepage.

poel

Wild

Een deel van ons terrein is – naast productie van wilg voor manden maken – ruig en ongebruikt en wordt dus amper beheerd. We rapen de noten, maaien er sporadisch en blad mag blijven liggen. Daar profiteert onder andere de das van. Hier zoekt die zijn kostje bij elkaar, maar ook de vos en steenmarter komen hier regelmatig langs. Naast de oudere hoogstamfruitbomen en een permacultuur-moestuin zijn we een voedselbosje aan het aanleggen vanuit de overtuiging dat voedselproductie waarbij de grond niet wordt verstoord, beter is voor de natuurlijke balans.

boomgaard

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Er gaat bij ons natuurlijk ook genoeg niet zoals we willen. We zijn nog in gevecht met de Japanse duizendknoop, dat is nog een erfenis van de vorige bewoners. Graag gaan we in gesprek met anderen om te horen hoe zij met beheer omgaan. Omdat het altijd beter of makkelijker kan. Of gewoon om samen te genieten van wat er al bereikt is.

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact