Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terreinAantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein
Sinds 2017
Oppervlakte eigen terreinOppervlakte eigen terrein
7000 m2
Trots opTrots op
Broedend steenuiltje (2022 voor het eerst), bonte specht, veel tuinvogels (mezen, mussen, merels) en een patrijzenfamilie
Insecten en vogels toegenomen
Een voormalig paardenweiland en reguliere tuin zijn sinds een paar jaar herschapen tot bloemenweide, hoogstamfruit met notenbomen met verschillende bosjes, struweel- en kniphagen. Daarmee is het aantal en de diversiteit van met name insecten en vogels enorm toegenomen. Een deel van het terrein (1500 m² is ingericht als natuurakker, met wisselende gewassen. Afgelopen jaar stond er winterrogge. Er wordt niet geoogst dus de productie van het gewas is voedsel voor al wat daar loopt, kruipt en vliegt.
De aanplant van bijen-en vogelbosjes begint eindelijk serieus uit te lopen. Ze hebben het erg zwaar gehad in de droge zomers van de afgelopen jaren. Achter het huis ligt een zwemvijver die dankbaar gebruikt wordt door vogels als bad- en drinkplaats.
Bloemenweide
Er zijn stroken als bloemenweide/bloemrijke akkerranden ingericht. De bloemenopbrengst daarvan wisselt maar levert toch vaak prachtige plaatjes. Een genot voor zoemende en vliegende insecten, ook veel vlinders.
Hoogstamfruit en notenbomen
Er staat een mooie mengeling van hoogstamfruitbomen en notenbomen. De pecannoot moet zijn eerste vruchten nog krijgen! Van een kistje appels en peren heb ik afgelopen jaar lekkere cider gemaakt en van mispels heerlijke chutney.
Wat zou je graag willen leren en/of delen?
Tips voor beheer en verdere ontwikkeling van het terrein. Uitwisseling van ervaringen. Praktisch gezien vooral rond sinusbeheer en knotten. Ik verwacht dat het leuk en inspirerend is om ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen.