Beitske Bouwman en Bartjan Klijnsma
Dodewaard
Sinds 2017
6100 m2
Struweelhagen, maaibeleid, fruitbomen en de vele wilde bijen, vlinders, vogels, egels
Als ambassadeur hoop ik bij te kunnen dragen aan bewustwording met de omgang met de aarde. We staan als mens niet boven de natuur, maar zijn zelf natuur. We zijn dus de aarde zelf. Door goed voor de aarde te zorgen, zorgen we ook voor de toekomst, niet alleen van ons als mensheid, maar van al het leven op aarde. In mijn werk draag ik dit al uit en nu dus ook met het land rondom mijn huis.
Het terrein was aanvankelijk vooral drie weilanden waar paarden op graasden. Grasland dus. Nog altijd grazen er paarden, maar we proberen door meer diversiteit en aanplant hier variatie aan te brengen. Een weiland hebben we geheel gewijd aan biodiversiteit.
We maaien het gras in verschillende lagen, hebben rommelhoekjes en geven het land als het ware terug aan de aarde. Bij de andere weilanden hebben we een extra afrastering gemaakt en een heg aangeplant. Het hoge gras geeft een heel ander gezicht aan het land. Het doet je ook verwonderen hoe mooi gras eigenlijk is!
Verder hebben we diverse vogelkasten opgehangen en een ooievaarsnest geplaatst. De ooievaars komen ieder jaar even kijken, maar we hebben nog geen nest gehad. Wel wonen er diverse uiltjes, en deze ontmoet ik ook wel eens in mijn schrijfwagen – een oude pipowagen die achter in het weiland staat- voor mij als schrijver een heel bijzonder en dierbaar moment om oog in oog met een uiltje (symbool van de wijsheid) te staan!
We hebben met leem een soort van kuil gemaakt en laten het regenwater van de schuur de aarde in stromen, dit komt ook in de poel, een plek waar dan vogels weer kunnen drinken of kikkers kunnen leven. Toen we 15 jaar geleden uit Amsterdam hier kwamen wonen, zaten de sloten altijd vol water en hoorde ik de kikkers in de nacht kwaken. Ook zwommen er eenden in de sloten rondom ons huis. De klimaatcrisis heeft het hele land droog gemaakt, en eenden en kikkers zien we niet meer. Wellicht dat de poel in de wei ze weer uit kan nodigen.
We hebben ook weer nieuw land aangekocht, dit was altijd land van boomkwekers. Hier willen we proberen een voedselbos te creëren, een Tiny Forest bij het huis.
We hebben in de jaren dat we hier wonen al heel veel geleerd omtrent het snoeien van hoogstambomen en het aanplanten van bomen. Maar we blijven veel brandnetels houden, daar zou ik wel beter en pragmatisch mee om willen leren gaan.
Wij vinden het belangrijk dat de biodiversiteit op aarde behouden blijft en willen daaraan graag een bijdrage leveren op ons eigen kleine stukje land.