Hero foto Beitske

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Neder-Betuwe

Naam Naam

Beitske Bouwman en Bartjan Klijnsma

Woonplaats Woonplaats

Dodewaard

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2017

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

6100 m2

Trots op Trots op

Struweelhagen, maaibeleid, fruitbomen en de vele wilde bijen, vlinders, vogels, egels

Als ambassadeur hoop ik bij te kunnen dragen aan bewustwording met de omgang met de aarde. We staan als mens niet boven de natuur, maar zijn zelf natuur. We zijn dus de aarde zelf. Door goed voor de aarde te zorgen, zorgen we ook voor de toekomst, niet alleen van ons als mensheid, maar van al het leven op aarde. In mijn werk draag ik dit al uit en nu dus ook met het land rondom mijn huis.

Ooit was het grasland

Het terrein was aanvankelijk vooral drie weilanden waar paarden op graasden. Grasland dus. Nog altijd grazen er paarden, maar we proberen door meer diversiteit en aanplant hier variatie aan te brengen. Een weiland hebben we geheel gewijd aan biodiversiteit.

Maaibeleid

We maaien het gras in verschillende lagen, hebben rommelhoekjes en geven het land als het ware terug aan de aarde. Bij de andere weilanden hebben we een extra afrastering gemaakt en een heg aangeplant. Het hoge gras geeft een heel ander gezicht aan het land. Het doet je ook verwonderen hoe mooi gras eigenlijk is!

Wilg PN Nederbetuwe

Vogelhuizen

Verder hebben we diverse vogelkasten opgehangen en een ooievaarsnest geplaatst. De ooievaars komen ieder jaar even kijken, maar we hebben nog geen nest gehad. Wel wonen er diverse uiltjes, en deze ontmoet ik ook wel eens in mijn schrijfwagen – een oude pipowagen die achter in het weiland staat- voor mij als schrijver een heel bijzonder en dierbaar moment om oog in oog met een uiltje (symbool van de wijsheid) te staan!

Nestkast steenuil PN nederbetuwe

Waterpoel

We hebben met leem een soort van kuil gemaakt en laten het regenwater van de schuur de aarde in stromen, dit komt ook in de poel, een plek waar dan vogels weer kunnen drinken of kikkers kunnen leven. Toen we 15 jaar geleden uit Amsterdam hier kwamen wonen, zaten de sloten altijd vol water en hoorde ik de kikkers in de nacht kwaken. Ook zwommen er eenden in de sloten rondom ons huis. De klimaatcrisis heeft het hele land droog gemaakt, en eenden en kikkers zien we niet meer. Wellicht dat de poel in de wei ze weer uit kan nodigen.

Tiny Forest project

We hebben ook weer nieuw land aangekocht, dit was altijd land van boomkwekers. Hier willen we proberen een voedselbos te creëren, een Tiny Forest bij het huis.

Fruitbomen PN Neder-Betuwe

Om te leren en/​of te delen

We hebben in de jaren dat we hier wonen al heel veel geleerd omtrent het snoeien van hoogstambomen en het aanplanten van bomen. Maar we blijven veel brandnetels houden, daar zou ik wel beter en pragmatisch mee om willen leren gaan.

Wij vinden het belangrijk dat de biodiversiteit op aarde behouden blijft en willen daaraan graag een bijdrage leveren op ons eigen kleine stukje land.

Beitske Biodiversiteitsproject in Dodewaard
Beitske Bouwman
Ambassadeur Neder-Betuwe

Contact opnemen?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact