Ambassadeur nijkerk bram

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Nijkerk

Naam Naam

Bram van de Klundert

Woonplaats Woonplaats

Hoevelaken

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Helft 5 jaar, helft 1 jaar.

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

20.000 m2

Verscholen in het groen van Landgoed Hoevelaken ligt de boerderij van Bram van de Klundert en zijn vrouw Yvonne. Toen zij hier kwamen wonen bestond het erf uit een kaal weiland en grind. In vijf jaar tijd hebben zij deze plek omgetoverd tot een prachtig voorbeeld van een Natuurerf.

boerderij

Kruidenrijk grasland

Voor het huis ligt een kruidenrijk graslandje, ter grootte van een ruim gazon. Er staan enkelhoge kruiden, hoe langer je kijkt hoe meer variatie je ziet. Bram, gepensioneerd bioloog, telt wel vijftig soorten. In bloei zijn nu het streepzaad, beemdkroon, margrieten en kleine ratelaar. De schuur is tot aan de nok overgroeid met blauwe regen, een beschutte plek voor de merel, heggemus, houtduif en winterkoning om te broeden. 

Langs de hoge bosrand van het landgoed is een zoom in ontwikkeling. Kardinaalsmutsen, bergvlier en Gelderse roos zorgen voor een mooie overgang van de hoge bomen naar de openheid van het erf. 

kruidenrijk grasland

Boomgaard

In de bosrand hangt een steenuilenkast. Een muizenruiter in de boomgaard zorgt voor voer voor de steenuil. Er staan zo’n 25 hoogstamfruitbomen: kersen, pruimen, peren, appels en een walnoot. 

muizenruiter

Poel

De poel zit vol salamanders, kikkers en padden. Je hoort en ziet de vogels druk bezig, fruitbomen dragen vrucht, inheemse kruiden en struiken staan vol in blad of bloeien. Op aangewezen plekken zijn rommelhoekjes met bramen en brandnetels, het beheer vindt gefaseerd plaats en er is vooral heel veel variatie.
Je voelt de aandacht en rust van de bewoners op dit erf, de natuur maakt er graag gebruik van.

bloementuin

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Mail