Ambassadeur Oude I Jsselstreek

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Oude IJsselstreek

Naam Naam

Aart Stans

Woonplaats Woonplaats

Sinderen

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

12 jaar

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

2,2 hectare

Trots op Trots op

Samenhangend geheel van natuurtuin, hoogstamboomgaard en bloemrijk hooiland.

Toen wij (Anna en ik) in 2008 op deze plek kwamen wonen wilden wij het weiland omtoveren tot een voorbeeld tuin voor velen. De opdracht die wij ons zelf stelden was: Hoe krijgen we een zo groot mogelijk aantal vogels, vlinders, insecten etc. in onze tuin. We stellen onze tuin open voor publiek, schenken een kop thee of koffie met eigen gebakken taart, maar het draait om de diversiteit in de tuin. Dat er van alles gebeurt in onze tuin is een understatement. Observeren, verbazen en blijven leren maakt het leven in ons paradijsje zo boeiend. En dat willen wij graag uitdragen.

insectenhotel

Natuurtuin

De natuurtuin is 8000 m² groot en bevat veel elementen die gasten ook in hun eigen tuin kunnen toepassen zoals een takkenril, stapelmuur, natuurvijver, insectenhotel, bloemrijke grasstroken, een vlinderhoek, bijenhoek, vogelbosjes, gemengde hagen, kruidentuin en een biologische moestuin.

naturtuin

Hoogstamboomgaard

De hoogstamboomgaard bevat 50 fruitbomen die in 2009 zijn aangeplant. Een mix van verschillende appel,-, peren,-, pruimen,- en kersenrassen waarvan we in de zomer volop oogsten. De oogst verwerken we zelf tot jam, taart en sap. Voor de bestuiving van de bloesem (en de planten en bomen in de natuurtuin) hebben we een eigen bijenstal. Het gras in de boomgaard wordt kort gehouden door een aantal schapen waarvan we de wol deels zelf gebruiken om te spinnen en te breien. De mest wordt gebruikt voor de moestuin, rozen en de fruitbomen.

hoogstamboomgaard

Bloemrijk hooiland

Het bloemrijk hooiland maakt ons terrein compleet. In het hooiland is een grote paddenpoel gegraven waarin zeker 3 soorten salamanders, padden en kikkers leven. Het grasland wordt in sinusbeheer gemaaid wat wil zeggen dat er delen meer en delen nooit gemaaid worden.

poel

Wat wil je nog leren?

Grassen zijn onontbeerlijk maar sommige grassen ben je liever kwijt dan rijk. Graslandbeheer en grasbeheersing in de natuurtuin willen wij graag leren.

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Mail