Ambassadeur

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Tiel

Naam Naam

Ilze van Roozendaal

Woonplaats Woonplaats

Wadenoijen

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2015

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

ruim 3,5 hectare

Trots op Trots op

Hoogstamboomgaard, houtsingels, en poelen

Ik vind het mooi om te kunnen laten zien hoe je met gezond verstand een bijdrage kunt leveren aan de natuur met landschappelijke elementen. Deze landschappelijke elementen, zoals de hoogstamboomgaard, maar ook de houtsingel zijn voor iedereen een genot om naar te kijken, maar zijn ook een deel van onze geschiedenis. Ik sta met de voeten in de klei en hou van aanpakken, maar wel met boerenverstand!

Hoogstamboomgaard

Vroeger waren hoogstammen met appels en peren heel normaal. Zo kan je nog dieren onder de bomen laten lopen en hangt het fruit hoog, veilig tegen predatoren. Onze hoogstamboomgaard is een van de grootste die overgebleven is in de regio Tiel. Onze paarden lopen er ook graag in, want zo kunnen ze in de zomer heerlijk in de schaduw grazen. In de boomgaard staan veel verschillende soorten rassen en we hebben de boomgaard aangevuld met vergeten fruitrassen. Deze vergeten fruitrassen staan geregistreerd in een centraal bestand, waardoor is vastgelegd dat deze rassen op ons erf staan. Een aantal appelrassen zijn; Reinette du Canada Grise, Bloemzuur, Rode Kroonsappel, Court pende gris apple, Snelappel, Malus Niedzwetkyana. Een aantal perenrassen zijn; Beurre red d’Ajou, Beurre Napoleon, Callebasse Tirlemont, Fondante Thirriot, Marguerite Marillat, Janbaas, Roodvlezige Jut en de Triomphe de Jodoinge. Samen met een snoeiclub met vrijwilligers met veel oude’ kennis onderhouden wij de boomgaard, we eten dan samen een kopje soep en dat is ook nog eens hartstikke gezellig! We spuiten niet in onze boomgaard, daarom hebben de appels wel eens een plekje. Dat maakt helemaal niet uit, want we laten er heerlijk fruitsap van persen!

hoogstamboomgaard

Beukenheg

Mede door de beukenheg is de buitenplaats De Logt omgeven. De fazant zit graag in de heg, maar ook egels. Ook zitten er ieder jaar weer veel nestjes in de heg waar eitjes worden gelegd door allerlei kleine vogels. Het is een veilige plek voor veel dieren en insecten, zoals lieveheersbeestjes. De lieveheersbeestjes eten onder andere luizen. En we zitten zelf heerlijk beschut! Ook zitten er vaak konijnen onder onze heg verscholen.

Beukenhaag

Houtsingel

Door alle bomen op ons erf zitten er ook graag uilen, zoals de kerkuil, maar ook de steenuil. Een vrijwilligersgroep houdt de uilenkasten schoon en we zien vaak in de schemering steenuiltjes zitten in de bomen. De steenuilkast is ook in een boom geplaatst. Verder vliegen er ook veel vleermuizen rond tijdens de schemering. De houtsingel bestaat ook uit hakhout, met dit hakhout kunnen we weer rillen maken waar veel wilde dieren graag in schuilen en we verwarmen de hele boerderij met hout. Wat ook heel leuk is, is dat wij vaak de specht horen en zelfs ook vaak zien. Het is bij ons heel druk op het terrein met allerlei vogels. Soms is het zo erg dat ik binnen moet bellen.

Houtsingel

Poelen

We hebben drie poelen op het terrein. Eén van de poelen is omringd met knotbomen en de andere poelen weer met andere bomen. Dat ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook goed voor de natuur. In de poelen zitten graag kikkers en padden en andere beestjes. Ieder jaar komt er ook een mannetjeseend (woerd) en vrouwtjeseend in onze poel zwemmen.

Om te leren en/​of te delen

We hebben in de jaren dat we hier wonen al heel veel geleerd omtrent het snoeien van hoogstambomen en het aanplanten van bomen. Maar we blijven veel brandnetels houden, daar zou ik wel beter en pragmatisch mee om willen leren gaan.

Contact opnemen?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact