Ambassadeur voorst

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Voorst

Naam Naam

Willem Penninkhof

Woonplaats Woonplaats

Twello

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2002

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

10.500m²

Trots op Trots op

Hagen, kikkerpoel en moestuin.

Dag van Open Erf op 25 mei

Deze ambassadeur doet mee aan de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Laat je inspireren over biodiversiteit! Kom je ook?

  • Hoe laat: 09:30 – 12:00 uur
  • Wat is er te zien op het erf: zie het portret
  • Bijzonderheden: ontvangst koffie met wat lekkers, presentatie over beheer en onderhoud van knip- en scheerheggen, struweel, houtwallen, boomgaard en nieuwe aanplant struweel, fruitbomen. Rondleiding over het erf door ecoloog over vergroten biodiversiteit op je erf. Stichting IJselboomgaarden over het belang van behouden van hoogstamfruit. Onderhoud en beheer van de kikkerpoel.
  • Aanmelden: meld je vooraf aan bij de ambassadeur, dan stuurt de ambassadeur je het adres van de locatie.

Mijn tuin is al meer dan 30 jaar mijn passie, sinds de aanleg van de kikkerpoel ben ik me daarnaast gaan verdiepen in het belang van biodiversiteit. Ik vind het belangrijk én leuk om met duurzaamheid en biodiversiteit bezig te zijn, deze kennis met anderen te delen en samen te leren.

Kikkerpoel

In 2007 hebben wij een kikkerpoel aangelegd, deze is in 2020 nog eens opgeschoond. Het water, in combinatie met de begroeiing vormen een vruchtbare leefomgeving voor verschillende plant- en diersoorten. Kikkers, salamanders, insecten, maar ook eenden en meerkoeten komen graag voorbij. Een absoluut hoogtepunt is de ijsvogel, die al meerdere jaren in de steile wand een broedplek heeft. De planten worden zoveel mogelijk met rust gelaten, enkel woekeraars worden beheerd. Zo geven we de kans aan inheemse soorten, zoals de gevlekte 

orchidee

orchis.

Composthoop

De composthoop is de beste manier om een duurzame kringloop van materiaal te creëren. Niet alleen resten van groente en fruit komen op de hoop, maar ook snoei- en tuinafval. Eenmaal gecomposteerd komt het afval’ weer terug in de tuin, voor de verrijking van het bodemleven. Zo is dit afval’ toch heel nuttig. Bovendien kan ook een composthoop een uitnodigende leefomgeving zijn, voor bijvoorbeeld de ringslang.

composthoop

Bongerd

In de hoogstamboomgaard groeien bij ons diverse oude appel‑, peren- en pruimenrassen. Daarnaast staan er verschillende notenbomen zoals de walnoot en hazelnoot. Tijdens de oogst hebben wij daar natuurlijk plezier van, de natuur heeft er echter het hele jaar profijt van. Zo vormen de bomen nest- en schuilplaatsen, biedt het een plek voor insecten om te overwinteren en het gevallen fruit een voedselbron voor onder andere de atalantavlinder.

bongerd

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Ik zou graag mijn kennis op het gebied van erfonderhoud met andere mensen delen, speerpunten zijn onder andere circulariteit: Hoe ga je met organisch afval’ om?Diversiteit: Hoe zorg ik ervoor dat mijn erf uitnodigend is voor zoveel mogelijk verschillende diersoorten? Duurzaamheid: Hoe ga ik voorzichtig met de natuur om? Wat zijn bijvoorbeeld alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen? Daarnaast kijk ik er naar uit ervaringen uit te wisselen en te leren van anderen.

poel

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.