Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terreinAantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein
Sinds 2002
Oppervlakte eigen terreinOppervlakte eigen terrein
10.500m²
Trots opTrots op
Hagen, kikkerpoel en moestuin.
Mijn tuin is al meer dan 30 jaar mijn passie, sinds de aanleg van de kikkerpoel ben ik me daarnaast gaan verdiepen in het belang van biodiversiteit. Ik vind het belangrijk én leuk om met duurzaamheid en biodiversiteit bezig te zijn, deze kennis met anderen te delen en samen te leren.
Kikkerpoel
In 2007 hebben wij een kikkerpoel aangelegd, deze is in 2020 nog eens opgeschoond. Het water, in combinatie met de begroeiing vormen een vruchtbare leefomgeving voor verschillende plant- en diersoorten. Kikkers, salamanders, insecten, maar ook eenden en meerkoeten komen graag voorbij. Een absoluut hoogtepunt is de ijsvogel, die al meerdere jaren in de steile wand een broedplek heeft. De planten worden zoveel mogelijk met rust gelaten, enkel woekeraars worden beheerd. Zo geven we de kans aan inheemse soorten, zoals de gevlekte
orchis.
Composthoop
De composthoop is de beste manier om een duurzame kringloop van materiaal te creëren. Niet alleen resten van groente en fruit komen op de hoop, maar ook snoei- en tuinafval. Eenmaal gecomposteerd komt het ‘afval’ weer terug in de tuin, voor de verrijking van het bodemleven. Zo is dit ‘afval’ toch heel nuttig. Bovendien kan ook een composthoop een uitnodigende leefomgeving zijn, voor bijvoorbeeld de ringslang.
Bongerd
In de hoogstamboomgaard groeien bij ons diverse oude appel‑, peren- en pruimenrassen. Daarnaast staan er verschillende notenbomen zoals de walnoot en hazelnoot. Tijdens de oogst hebben wij daar natuurlijk plezier van, de natuur heeft er echter het hele jaar profijt van. Zo vormen de bomen nest- en schuilplaatsen, biedt het een plek voor insecten om te overwinteren en het gevallen fruit een voedselbron voor onder andere de atalantavlinder.
Wat zou je graag willen leren en/of delen?
Ik zou graag mijn kennis op het gebied van erfonderhoud met andere mensen delen, speerpunten zijn onder andere circulariteit: Hoe ga je met organisch ‘afval’ om?Diversiteit: Hoe zorg ik ervoor dat mijn erf uitnodigend is voor zoveel mogelijk verschillende diersoorten? Duurzaamheid: Hoe ga ik voorzichtig met de natuur om? Wat zijn bijvoorbeeld alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen? Daarnaast kijk ik er naar uit ervaringen uit te wisselen en te leren van anderen.