Afbeelding1 PN West Betuwe

Portret Ambassadeur praktijknetwerk West Betuwe

Naam Naam

Dénise van der Linden

Woonplaats Woonplaats

Varik

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2024

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

Ruim 33oo m2

Trots op Trots op

dat ook de molenbiotoop van Varik nu een parel op het biodiversiteitslint 4 Varik – Wijk bij Duurstede, voor Gonzend Rivierenland is

Sinds 3 maart 2024 is Dénise van der Linden de nieuwe bewoner van de molen in Varik. Ze werd meteen enthousiast over het dierenleven rondom de molen: Bijzonder was t welkom door een klein gestreept uiltje wat me eigenwijs aan zat te kijken terwijl ik wachtte op de sleuteloverdracht. Ook de tuin verhuisde mee, er werd meidoorn, sleedoorn, wilde appel, smeerwortel, vlinderstruiken en nog veel meer aangeplant bij de al mooie molenbiotoop.

Ik struin elke dag een rondje over het erf en verwonder me over al t moois wat ik zie ontluiken. De vele soorten bloemen in het gras, het gonst met zoveel hommels bijen en vlinders die zich laten zien. Dieren ontdekken die er leven, zoals de haas die ik pas wakker maakte met mijn vroege ronde door de tuin, heerlijk in het hoge gras lag hij te slapen. Of de vogels gespot vanuit de molen, heerlijk hupsend door het hoge gras om insecten te scoren als lekker maaltje. De rommelplekjes zijn een paradijs voor de dieren, zo ook het hoge gras, wat gefaseerd gemaaid wordt.

Ik maak me hart met een t, om de molen weer een plek voor allemaal te laten worden, mensen zo te kunnen informeren over de biodiversiteit in een molenbiotoop en lint 4. Een rustpunt in de samenleving voor mens en dier”.

Motivatie

Om een groene golf in beweging te brengen in Rivierenland, mensen die weer gaan houden van de natuur, van hun tuin, van de dieren en daarmee weer gastheer of vrouw worden van hun’ plek. De natuur weer toegankelijk maken en delen met alles wat leeft.

Afbeelding5 PN West Betuwe

Molenbiotoop als parel 

De molenbiotoop is een parel op de route van lint 4, Varik- Ophemert- Wadenoijen – Kapel Avezaath- Erichem – Buren- Asch – Zoelmond – Ravenswaaij – Rijswijk – Wijk bij Duurstede.

De V’s voor biodiversiteit bij de molen zijn:

Veiligheid

De terp waar de molen op staat, is bezaaid met zoveel diversiteit aan bloemen en wordt inmiddels gefaseerd gemaaid, waardoor ook plekken met hoog gras zorgen voor veiligheid. De gestapelde muurtjes, takkenrillen en rommelhoekjes dragen hier ook aan bij.

Vocht

Er loopt een sloot langs twee kanten van het erf. Er is een poel, deze dient hersteld te worden, voor een welkom aan de kikker en salamander.

Voedsel

De vele bomen met bloesem, het kruidenrijk gras met zovele bloemen, het valfruit van de diverse fruitbomen. Zorgdragen voor een bloeiboog het hele jaar door zijn we nog actief mee bezig.

Voortplanting

Diverse nestkastjes hangen op het terrein, de oude gebouwen en de diverse bomen en struiken zorgen daar ook voor.

Variatie

Inheemse variatie in je tuin d.m.v. hoogte, soorten kleuren, meer/​minder zon/​schaduw, bloeiboog. Voor elk dier wat wils!

Afbeelding2 PN West Betuwe

Nog in aanleg voor bezoekers

Een zintuiglijke ontdekkingsreis in de molentuin. Door het afstemmen van beplanting, materialen, kleuren en vormen ontstaat een voelbaar harmonieus geheel. Een tuin die ontspant en energie geeft. Een tuin van betekenis als rustpunt in de samenleving, met inmiddels ook een labyrint wat gelopen kan worden door bezoekers en bijdraagt aan de energie van de tuin en de mensen die haar lopen.

Afbeelding4 PN West Betuwe

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Het uitwisselen van ideeën tijdens ontmoeting vind ik een leuk onderdeel van het gastvrouwschap, ik leer van jou, jij van mij. Net als wat de natuur ons laat zien, het een kan niet zonder het ander, een cirkel van leven die elkaar ondersteunt. De wijste en nobelste leraar is de Natuur zelf’ aldus Leonardo da Vinci.

Afbeelding3 PN West Betuwe

Contact opnemen?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact