Fallback hero

Portret Ambassadeur praktijknetwerk West Betuwe

Naam Naam

Patricia Majoie

Woonplaats Woonplaats

Ophemert

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2017

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

5400 m2

Trots op Trots op

Takkenril, hoogstamfruitbomen, kleine vijver

Als ambassadeur hoop ik mensen aan te kunnen zetten om met de middelen die ze voorhanden hebben hun tuin zo in te richten dat het een fijne plek is om te zijn. Daarnaast hoop ik dat ik vanuit de rol van ambassadeur kan bijdragen aan het samen groener maken van de stukjes natuur die we zelf bezitten, passend bij de omgeving waarin je woont en door het uitruilen van planten en zaden.

Hoogstamfruit

Sinds 2017 wonen we in het stiltegebied in Ophemert, waar we ons huis hebben gekocht met een tuin van 5400 m². In de tuin stonden bij het moment van aankoop diverse hoogstamfruitbomen: appel‑, pruimen- en perenbomen. Deze bomen waren oud en daar waar het kan blijven ze wat ons betreft nog jaren staan, maar als ze half dood zijn, dan halen we ze weg en worden vervangen door nieuw inheems hoogstamfruit. De diversiteit van soorten blijven we daarbij koesteren waardoor we een lang en divers fruitseizoen hebben. Het fruit proberen we zo veel als mogelijk te gebruiken en verwerken voor consumptie: appel/​perensap laten we persen; Droncken Hond’ onze eigen cider laten we maken, maar ook wordt er veel fruit gedroogd zodat we in de winter nog steeds genieten van dat wat de tuin ons biedt.

Takkenril

Onze kleine boomgaard veroorzaakt ieder jaar veel snoeihout. Na dit twee jaar weg te hebben gebracht was ik het op en neer rijden beu. Nu heb ik van het afvalhout van de knotwilgen een lage afrastering gemaakt aan een zijkant van de tuin. Daarachter hebben we nu een takkenril waar we veel van het afvalhout op kwijt kunnen. Het afval hebben we nu veel sneller weggewerkt en voor de natuur levert het een mooie beschutte plek. Wie weet wat en wie er ondertussen allemaal wonen. In de zomer groeit het riet tussen de takken door en wordt het een mooie hoge rand in de tuin die we in de herfst/​winter snoeien.

Siertuin

Rondom het huis hebben we meer siertuin met als afrastering een beukenhaag. De siertuin bevond zich met name aan de straatkant van het huis, het gedeelte waar we zelf het minste zijn. De afgelopen drie jaar proberen we deze siertuin meer naar de achterkant van het huis uit te breiden. Daarbij ben ik erg blij met de kleine vijver, die in verbinding staat met de sloot, die we hebben laten uitgraven. Ik geniet bijna dagelijks van deze kleine vijver, de planten die er in en omheen groeien en het leven in en rond de vijver.

Circulair denken

Bij alle plannen die we maken zijn we telkens opzoek naar het gebruiken van de materialen die al aanwezig zijn in het huis en de tuin, en hoe deze gebruikt kunnen worden. Een oude wasbak doet nu dienst als waterbak, een oud bad is ingemetseld en plantenbak, de takken van de knotwilgen worden vaak gebruikt voor het maken van een afscheiding. Hierdoor proberen we zo circulair mogelijk te denken. De volgende uitdaging is het gebruiken van de klei uit de tuin voor het maken van keramiekwerk.

Wat zou je graag willen leren en/​of delen?

Graag zou ik met anderen willen nadenken hoe je met zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk kan bereiken in je tuin. Hoe houd je soms de natuur bij als je slecht enkele uren per week in de tuin kan werken?

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact