Fallback hero

Portret Ambassadeur praktijknetwerk Zutphen

Naam Naam

Anita Hermsen

Woonplaats Woonplaats

Zutphen

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein

Sinds 2004

Oppervlakte eigen terrein Oppervlakte eigen terrein

25.000 m2

Trots op Trots op

De diversiteit en te zien dat daar een positieve ontwikkeling in zit. De voorjaarsbloei van de meidoorn , diverse roofvogels en reeën.

Het perceel waar Erik en Anita Geerders-Hermsen wonen, behoorde voor een deel bij de ouderlijke boerderij van Anita. Het omvat samen een 2,5 hectare en ligt in het buitengebied aan de zuidzijde van de gemeente Zutphen. De ligging is richtafstand 500 meter van de winterdijk van de IJssel. Tot 1952 was hier aan de IJssel een overlaat en bij hoog water trad het water dan ook buiten de oevers. Een rivierklei-afzetting is op de achterste delen van het perceel te vinden, terwijl aan de straatkant er sprake is van een hogere dekzandlaag.

In begin jaren zeventig is er in dit gebied een grootschalige ruilverkaveling geweest. Heggen, hagen en solitaire bomen zijn voor een groot deel verdwenen. In 2004 zijn Erik en Anita begonnen aan het herstel van het cultuurlandschap. Zij hebben in eerste instantie aan de zuid-westzijde een houtwal van ruim 200 meter lang en 5 meter breed aangelegd, bestaande uit diverse inheemse boomsoorten.

Grote variëteit

De meidoorn beheren zij als heg, struweelhaag en knotboom. Een deel van de meidoornhaag is ingevlochten op traditionele wijze. Een mooi maar bewerkelijk proces. In mei geeft de meidoorn – die op tweedejaars hout bloeit – een bloemenpracht en heerlijke geur. Verder zijn er sleedoornstruiken, hazelaars, krent, vogelkers, eiken, essen, elzen, Spaanse eik, berken, beuken en wilgen aanwezig. Het moment van bloei verschilt per soort waardoor er in het voorjaar lang genieten is voor mens en insect van diverse bloemen. De diversiteit aan boomsoorten geeft ook beschutting en voedselvoorraad voor vele vogelsoorten. De koolmees, pimpelmees, merel, putter, boomklever zijn frequent waar te nemen in de bosrand en akkers. Net als de ekster, Vlaamse gaai, kraaien, roeken, buizerd, torenvalk, steenuil. Op een zomerse avond in de schemering vliegen er vleermuizen waarvan onbekend is welke soort.

Aan de rand van het perceel zijn er takkenrillen waar het duidelijk is dat er diverse muizensoorten leven.

Ambassadeur zutphen1 4

Bloeiende akkerrand

Aan de binnenkant van de houtwal is een rand ingezaaid met een mengsel van diverse granen (tarwe, haver, boekweit, gierst), grassoorten als kropaar en timotee, rode klaver, luzerne, koolzaad, maar ook de korenbloem en klaproos zijn aanwezig. Een lust voor het oog, maar heeft als doel vele insecten aan te trekken. In het gebied is voor 3 jaar terug een patrijzenkoppel met jongen aangetroffen. De patrijs laat zich echter maar zelden zien. De bloeiende kruiden lokken vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen die afkomen op nectar en stuifmeel. Maar ook tal van andere insecten als kevers, sprinkhanen en spinnen houden zich op in deze randen.

Het midden perceel is een botanisch rijk grasmengsel met maar liefst 15 grassoorten. Het wordt 23 x per jaar gemaaid als het een hoogte heeft van 6090 cm hoogte, om hooi van te maken voor melkvee. Ook andere diersoorten genieten hiervan. Aan de bosrand laten de reeën zich zien en al meerdere jaren zijn er jongen geboren op dit perceel.

PN Zutphen bloeiende akkerrand

Hoogstamboomgaard

Rondom het huisperceel is een hoogstamboomgaard aangeplant met diverse oud Hollandse appel‑, peren‑, kersen- en pruimensoorten. Verder staan er mooie solitaire bomen als twee walnotenbomen, een rode Esdoorn, twee lindebomen, leilindes en een tamme kastanjeboom. Deze bomen variëren in leeftijd tussen de 10 – 30 jaar, maar beginnen nu wel een mooie kroon te ontwikkelen omdat ze de ruimte hebben.
Ook in de wijngaard ligt een blok grasland ruig beheerd en voorzien van een patrijzenmengsel.

Wij maken een boeiende reis door seizoenen en jaren, niet alleen in de verbouw van druiven en maken van wijnen, maar ook in het natuurbeheer. Wil je meer weten over ons natuurbeheer dan kun je altijd informeren of een afspraak maken om bij ons langs te komen.

Ambassadeur zutphen1 1
Ambassadeur zutphen1 2

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op met deze ambassadeur.

Contact