De Sterregaard Marti en Willem

Portret Fruitteeltbedrijf de Sterregaard

Naam Naam

Fruitteeltbedrijf de Sterregaard Hedel

Contact Contact

Website de Sterregaard

Oppervlakte Oppervlakte

huiskavel 2,0 ha en 2,1 ha pacht in de omgeving

Bedrijfstype Bedrijfstype

Biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf met kas voor groenteteelt

Teelten/bijzonderheden Teelten/bijzonderheden

Gespecialiseerd in oudhollandse vruchten met minstens vijftig verschillende vruchtrassen.

Landschapstype Landschapstype

Oeverwallenlandschap

Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk

Boerderijwerkgroep sinds 2023, de eerste buitenwerkdag was in december 2022

De Sterregaard is een biologisch-dynamisch fruitteelt bedrijf op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Het bedrijf in Hedel gespecialiseerd in oudhollandse vruchten, van appel en peer tot hazelnoot en tamme kastanje. In de boomgaard staan dan ook minstens vijftig verschillende vruchtrassen. Gezonde voedselproductie en een bewuste omgang met natuur en landschap zijn belangrijk voor eigenaren Marti van den Bogert en Willem van den Berg. Sinds enkele jaren telen de ondernemers naast fruit ook groenten en kruiden in een kleine kas, die ze lokaal verkopen.

Sterregaard bron Sandra Kuijpers 20230311 SKH3036 bewerkt

Eén van de beste gronden

Willem vertelt dat hun zavelgrond één van de beste gronden is. Het is overslaggrond van rivier de Maas, die vlakbij het bedrijf stroomt. Vruchtbare fijne kleideeltjes uit de rivier hebben zich afgezet tijdens vroegere overstromingen. Willem: Deze grond kan goed water uit de ondergrond optrekken, zodat het niet snel te droog is.” Van oudsher komen veel hoogstamboomgaarden voor op de oeverwallen, die onderdeel zijn van het rivierenlandschap. De Sterregaard is daar een mooi voorbeeld van.

We streven naar een natuurlijk evenwicht. Een dode boom heeft functie binnen dit evenwicht, die ruimen we niet op.

Citaat Willem Sterregaard
Willem van den Berg
Fruitteler op de Sterregaard

Kale houtwal wordt brede gemengde struweelhaag

Op de Sterregaard zijn naast de hoogstamboomgaard verschillende heggen, hagen, een houtwal en solitaire bomen te vinden. Op en om het bedrijf komen allerlei soorten vogels voor, de steenuil heeft ook een plekje in de boomgaard gevonden. In het biodiversiteitsplan, dat SLG maakte, adviseerde de adviseur om een hoge kale houtwal flink terug te snoeien en te verbreden met een rij inheemse struiken. In de winter van 2022 – 2023 hebben Willem en Marti samen met een groep vrijwilligers zo’n 365 struiken aangeplant om dit te realiseren. Marti: Dat hadden we zonder hulp nooit zelf gekund!”

Sterregaard bron Sandra Kuijpers 20230311 SKH3136 bewerkt

Vrijwilligers uit de buurt

Edwin is één van de vrijwilligers van de Boerderijwerkgroep: Ik woon in de buurt, de oproep in de krant om te komen helpen vond ik een mooie gelegenheid om eens te komen kijken. Voor mij is het meehelpen op de Sterregaard een positieve manier om bezig te zijn met biodiversiteit. Ondertussen hebben we ons ook ingeschreven voor een groente- en fruitpakket.“ Elke week staat er een tas met biologische producten van de Sterregaard klaar, aangevuld met producten van collega’s.

Voor mij is het meehelpen op de Sterregaard een positieve manier om bezig te zijn met biodiversiteit.

Citaat Edwin Sterregaard bron Sandra Kuijpers
Edwin
Vrijwilliger Fruitteeltbedrijf De Sterregaard

Passie voor oude rassen

De perenbomen stammen uit de tijd dat de boomgaard nog toebehoorde aan de grootvader van Marti, ze staan er al meer dan een halve eeuw. Willem heeft een passie voor oude rassen, hij kan er uren over vertellen. Ze telen o.a. Sterappels, Notarisappels, Kweeperen en Mispels. Op het bedrijf staan hoogstambomen, maar ook laagstam en halfstam, zoals de kersen. Die zijn te herkennen aan de bogen die er overheen staan. In het groeiseizoen gaan hier doeken overheen, die de vruchten beschermen tegen vogelvraat.

Willem: We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, ook niet de biologisch toegestane middelen. We streven naar een natuurlijk evenwicht. Een dode boom heeft een functie binnen dit evenwicht, die ruimen we niet op.”

Sterregaard bron Sandra Kuijpers 20230311 SKH3031 bewerkt

Ik leer ook weer van alles

Maryse, coördinator van de Boerderijwerkgroep, geniet van de verhalen van Willem: Ik ben een natuurmens, altijd geweest. Ik ben nu 70, ik heb me aangemeld voor de vrijwilligersgroep. Als Willem vertelt over het enten van fruitbomen vind ik dat heel bijzonder. Ik doe wel vrijwilligerswerk, maar ik leer ook weer van alles, het is een uitwisseling.”

Ik doe wel vrijwilligerswerk, maar ik leer ook weer van alles, het is een uitwisseling.

Citaat Maryse Sterregaard bron Sandra Kuijpers
Maryse
Coördinator van de Boerderijwerkgroep
Sterregaard bron Sandra Kuijpers 20230311 SKH3054 bewerkt