HSB de Wilp 6 bewerkt

Portret Hoogstambrigade Wilp

Opgericht in Opgericht in

2016

Aantal vrijwilligers Aantal vrijwilligers

12

Werkgebied Werkgebied

De gemeente Wilp

Werkseizoen Werkseizoen

Oktober tot half maart

De Hoogstambrigade Wilp bestaat sinds 2016 nadat een groep enthousiastelingen elkaar leerden kennen bij de basiscursus hoogstamfruit. Jaarlijks worden een aantal kleinschalige en particuliere boomgaarden in en rondom Wilp onderhouden. De brigade zorgt ervoor dat zowel hele oude als ook nieuw aangelegde fruitboomgaarden mooi in de vorm blijven. Zo dragen ze bij aan het karakteristieke landschap van de IJsselstreek.

Fijn om buiten te zijn

De Hoogstambrigade Wilp bestaat uit zo’n twaalf mensen. Ze snoeien van oktober tot half maart om de twee tot drie weken op zaterdag. Het lekkers bij de koffie en de soep wordt verzorgd door de eigenaar van de boomgaard. Het is gezellig en fijn om buiten te zijn.

De groep is redelijk ervaren in het snoeien, sommige vrijwilligers hebben de cursus Hoogstamfruit snoeien bij SLG gevolgd. De basisregels, zoals het verwijderen van dood hout en schurende takken, daar is iedereen het over eens. Er blijken ook over snoeien verschillende meningen te zijn: wanneer snoei je waterlot en snoei je rigoureus of toch voorzichtig? Bij de hoogstambrigade Wilp heeft de boomgaardeigenaar het laatste woord.

Door samen naar een boom te kijken, kan je samen beslissingen nemen, dat maakt het leuk en ook makkelijker. We delen de liefde voor de boomgaard.

Hoogstambrigade Wilp Ineke
Ineke Jonker
Coördinator Hoogstambrigade Wilp

Mooie vormen

Ze werken ook regelmatig in boomgaarden die jarenlang niet gesnoeid zijn, het duurt een aantal jaar om die weer op te knappen. Het is fantastisch om te zien hoe zo’n boom opknapt, hoe je de mooie vormen ziet verschijnen”, aldus Ineke. Het is al een paar keer voorgekomen dat de eigenaren van zo’n boomgaard zich aansluiten als vrijwilliger bij de Hoogstambrigade.

Liefde voor de boomgaard

Ineke: Het moeilijkste is je eigen bomen snoeien, vooral bij de grote ingrepen is het fijn om het samen te kunnen doen. We staan soms met z’n allen rond een boom om te beslissen wat de beste keuze is, dat maakt het leuk en ook makkelijker. We delen de liefde voor de boomgaard.”

Help mee!

Enthousiast geworden? Neem contact op met vrijwilligersgroep Hoogstambirgade Wilp en kom een keertje helpen!

Neem contact op