Groepsfoto nwg bos en heide ede

Portret Natuurwerkgroep bos en heide.Ede

Opgericht in Opgericht in

2019

Aantal vrijwilligers Aantal vrijwilligers

10

Werkgebied Werkgebied

Heidegebieden en bossen van Ede

Werkseizoen Werkseizoen

Het hele jaar door

De Natuurwerkgroep Bos en Heide Ede is in 2019 ontstaan vanuit een lokale natuur opschoondag. Nu is de groep nog steeds actief en enthousiast. Om de twee weken gaat een groep van rond de tien vrijwilligers aan de slag met onderhoud van de heidegebieden en bossen van Ede.

De werkgroep past in het gemeentelijk beleid Levend landschap’ waarbij burgers en lokale partijen ruimte krijgen zelf initiatieven te ontplooien en uit te voeren.
De Natuurwerkgroep is enthousiast en gemotiveerd om de heide als open landschap tot zijn recht te laten komen. In dit filmpje laten de vrijwilligers zien hoe een werkdag eruitziet:

Wouterus Beekhuis is één van de coördinatoren en vertelt over de werkzaamheden: Vorig jaar zijn we bezig geweest op een deel van de Ginkelse Heide dat totaal overwoekerd was door de grove den. Waar mogelijk worden de kleine boompjes uit de grond getrokken, de wat oudere afgeknipt en afgezaagd. Hier en daar stond een struikje heide, de zaden in de grond zorgen ervoor dat het over een paar jaar weer een mooi heidegebied is. 

Naast het verwijderen van grove den, richten we ons op de exoot Amerikaanse vogelkers. Het is soms frustrerend dat hij zo snel weer uitloopt. Door corridors tussen verspreid liggende heideveldjes open te houden kunnen vlinders en bijen migreren. De open corridors dienen tegelijk als vertrager in geval van bosbrand.

Het gemeentelijk Bosbedrijf Ede doet de aansturing, de boswachter wijst aan in welk gebied we aan het werk kunnen en faciliteert. Het SLG ondersteunt de werkgroep met gereedschap en PR, De Buurt Ede en Veldhuizen netwerkt en financiert de begroting, de Stichting Recreatie Veluwe & Vallei biedt opslagruimte en wanneer de werkgroep meedoet aan NL Doet en de Natuurwerkdagen kan zij een beroep doen op een natuurgids van het IVN en de boswachter.”

De Natuurwerkgroep is enthousiast en gemotiveerd om de heide als open vlakte tot zijn recht te laten komen!

Met dit vrijwilligerswerk behouden we het heidelandschap, dat vind ik heel waardevol. En het is gezellig om met elkaar koffie te drinken, dan komen er allerlei leuke onderwerpen ter sprake.

211008 092742 ineens verschijnen er een paar pollen heide
Wouterus Beekhuis
Coördinator Natuurwerkgroep bos en heide.Ede

Help mee!

Enthousiast geworden? Neem contact op met vrijwilligersgroep Bos en Heide.Ede en kom een keertje helpen!

Neem contact op