Project Doe mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Unieke kans voor bewoners in het buitengebied van Neder-Betuwe die hun terrein snel willen verfraaien met beplanting. Zij kunnen meedoen aan een mooie actie voor meer struiken en bomen, zoals hoogstamfruitbomen. Zij ontvangen een gratis beplantingsadvies voor bijvoorbeeld een haag, vogelbosje of boomgaard en een aantrekkelijke korting op de aanschaf van bomen en struiken. Met deze actie willen gemeente Neder-Betuwe en SLG samen met bewoners het karakteristieke Betuwse landschap versterken en de biodiversiteit vergroten. 

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Boomgaard met heg

Plan van adviseur

Een adviseur van SLG komt na aanmelding op erfbezoek om te kijken welke bomen en struiken geschikt zijn en maakt samen met de eigenaar een beplantingsplan. Naast een uitgewerkt plan ontvangen deelnemers ook een aanbieding voor betaalbare aanschaf van beplanting om het erf aantrekkelijker te maken. Wie meer wil doen – voor meer vlinders, vogels en wilde bijen op eigen terrein – kan een gratis biodiversiteitsplan erbij krijgen en met aantrekkelijke korting inheemse beplanting en zaaigoed aanschaffen. 

Op de uitdeeldag in het najaar 2023 ontvangen deelnemers hun bomen en struiken en kunnen ze direct aan de slag met aanplanten.

Versterking Betuws landschap en biodiversiteit

Hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor de Betuwe en ze zijn belangrijk voor veel dieren, zoals steenuilen en bijen. Helaas zijn veel van deze boomgaarden verdwenen. Versterking van het landschap en de biodiversiteit is hard nodig want bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk, ook in Neder-Betuwe. Gemeente Neder-Betuwe en SLG helpen inwoners om hun erf zodanig te beplanten dat er meer insecten en andere dieren op af komen.

Steenuiljong
Foto: Wim Weenink

Provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe financieren dit project. Het sluit aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe (zie http://​bijbewustbetuwe​.nl).