Project Oprichten agroforestrywerkgroep Vogelaar Vredehof

Werkdagen agroforestrywerkgroep

Elke eerste vrijdag van de maand is er een werkdag van de agroforestrywerkgroep bij Vogelaar- Vredehof in Enspijk. We gaan aan de slag in het voedselbos van 13.00 tot 16.00 uur. Je kunt allerlei werkzaamheden doen van aanplant van struiken tot snoeiwerkzaamheden. We verzamelen elke werkdag bij Vogelaar Vredehof, Polderdijk 2 in Enspijk.

De eerstvolgende data in 2024 zijn:

  • Vrijdag 1 maart
  • Vrijdag 5 april 
  • Vrijdag 3 mei
  • Vrijdag 5 juli 

Trek geschikte werkkleding aan. Een lange broek en een paar laarzen zijn aan te bevelen. Je mag je eigen handschoenen meenemen en anders zorgen wij voor een paar handschoenen. Meld je aan met het formulier.

Op 2 juni 2023 is het voedselbos op het terrein van Vogelaar Vredehof in Enspijk feestelijk geopend. Het voedselbos met onder meer honingbes, gele kornoelje, pruim, abrikoos en de stikstofbinder duindoorn is onderdeel van een bijzonder project over agroforestry. Samen met Vogelaar Vredehof, specialist in hardfruit, in Enspijk richten we een agroforestrywerkgroep op die kleinschalig landschapsonderhoud gaat verrichten. Er zijn al enkele werkdagen geweest.

Opening voedselbos Vogelaar Vredehof
Opening voedselbos in Enspijk

Biodiversiteit en samen leren

Dit initiatief wil burgers betrekken bij voedselproductie, stimuleren van biodiversiteit en positieve inzichten breder in de teelt toe te passen. Vogelaar Vredehof is specialist in hardfruit en werkt hier met Albert Heijn samen om lokale productie meer onder de aandacht te brengen en consumenten bewust te maken van de voordelen van duurzaam geteelde en lokaal geproduceerd fruit.

Kinderen voedselbos

Combineren van verschillende teeltvormen

Het voedselbos van Vogelaar Vredehof in Enspijk is een agroforestry-project dat zich richt op het combineren van verschillende teeltvormen om te ervaren hoe de fruitteelt nog meer in balans met de natuur kan worden gebracht en positieve inzichten breder toe te passen. Door het planten van een diversiteit aan bomen, struiken en klimmers wordt biodiversiteit bevorderd en de bodemvruchtbaarheid verhoogd. Dit draagt bij aan gezond voedsel, een gevarieerd ecosysteem en een prachtig landschap.

Samen aan de slag

Om dit ambitieuze doel te bereiken en het voedselbos verder te ontwikkelen, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die geïnteresseerd zijn in voedselbossen, agroforestry en het versterken van lokale voedselproductie. Of je nu een ervaren boer bent, een natuurliefhebber, een enthousiaste beginner of gewoon nieuwsgierig naar duurzame landbouwpraktijken, we nodigen je uit om deel te nemen aan dit spannende initiatief.
Deelname aan de agroforestrywerkgroep biedt je een unieke kans om betrokken te raken bij de praktische aspecten van het voedselbos, zoals het planten en onderhouden van gewassen, het verzorgen van de bodem en het bevorderen van biodiversiteit.

Wil je meer weten over het bos: www​.vogelaar​.com/​v​o​e​d​s​elbos.

Dit is een activiteit van het Agroforestry netwerk Gelderland, deze activiteit wordt begeleid door SLG en wordt deels mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Meld je aan voor de werkdag van de agroforestrywerkgroep

Heb je belangstelling voor voedselbossen, agroforestry en wil je meehelpen met biodiversiteitsherstel? Wil je meehelpen bomen en struiken planten? Meld je dan aan voor de werkdag van de agroforestrywerkgroep. De werkdagen zijn op de eerste vrijdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur.

Aanmelden