Project Oprichten agroforestrywerkgroep Vogelaar Vredehof

Op 2 juni is het voedselbos op het terrein van Vogelaar Vredehof in Enspijk feestelijk geopend. Het voedselbos met onder meer honingbes, gele kornoelje, pruim, abrikoos en de stikstofbinder duindoorn is onderdeel van een bijzonder project over agroforestry. Op vrijdagmiddag 6 oktober organiseren we een werk- en informatiemiddag voor geïnteresseerden in een vrijwilligerswerkgroep die zich bezighoudt met kleinschalig landschapsonderhoud. Van 13.00 tot 16.00 uur leggen we de uitgangspunten uit en de rol van beheer en vrijwilligerswerk hierbij. Ook steken we gelijk de handen uit de mouwen. Kom ook kennismaken en meld je aan voor deze bijeenkomst via onderstaand formulier. Na aanmelding ontvang je een e‑mail met meer informatie.

Opening voedselbos Vogelaar Vredehof
Opening voedselbos in Enspijk

Biodiversiteit en samen leren

Dit initiatief wil burgers betrekken bij voedselproductie, stimuleren van biodiversiteit en positieve inzichten breder in de teelt toe te passen. Vogelaar Vredehof is specialist in hardfruit en werkt hier met Albert Heijn samen om lokale productie meer onder de aandacht te brengen en consumenten bewust te maken van de voordelen van duurzaam geteelde en lokaal geproduceerd fruit.

Kinderen voedselbos

Combineren van verschillende teeltvormen

Het voedselbos van Vogelaar Vredehof in Enspijk is een agroforestry-project dat zich richt op het combineren van verschillende teeltvormen om te ervaren hoe de fruitteelt nog meer in balans met de natuur kan worden gebracht en positieve inzichten breder toe te passen. Door het planten van een diversiteit aan bomen, struiken en klimmers wordt biodiversiteit bevorderd en de bodemvruchtbaarheid verhoogd. Dit draagt bij aan gezond voedsel, een gevarieerd ecosysteem en een prachtig landschap.

Samen aan de slag

Om dit ambitieuze doel te bereiken en het voedselbos verder te ontwikkelen, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die geïnteresseerd zijn in voedselbossen, agroforestry en het versterken van lokale voedselproductie. Of je nu een ervaren boer bent, een natuurliefhebber, een enthousiaste beginner of gewoon nieuwsgierig naar duurzame landbouwpraktijken, we nodigen je uit om deel te nemen aan dit spannende initiatief.
Deelname aan de agroforestrywerkgroep biedt je een unieke kans om betrokken te raken bij de praktische aspecten van het voedselbos, zoals het planten en onderhouden van gewassen, het verzorgen van de bodem en het bevorderen van biodiversiteit.

Wil je meer weten over het bos: www​.vogelaar​.com/​v​o​e​d​s​elbos.

Dit is een activiteit van het Agroforestry netwerk Gelderland, deze activiteit wordt begeleid door SLG en wordt deels mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Meld je aan voor de werkdag en informatiemiddag van de agroforestrywerkgroep op 6 oktober

Heb je belangstelling voor voedselbossen, agroforestry en wil je meehelpen met biodiversiteitsherstel? Meld je dan aan voor de werkdag en informatiemiddag van de agroforestrywerkgroep op 6 oktober.

Aanmelden