Project Geslaagd symposium over de patrijs door studenten Yuverta Gelderland

Geslaagd symposium over de patrijs

Studenten van Yuverta Geldermalsen zetten zich in voor de patrijs in West Betuwe. Ze willen de gemeente West Betuwe omtoveren tot een geschikt leefgebied voor deze akkervogel. Zij organiseerden op 26 januari 2023 een succesvol symposium over de patrijs op hun school in Geldermalsen voor zo’n zeventig grondeigenaren, vrijwilligers en andere belangstellenden. De burgemeester Servaas Stoop was hierbij aanwezig en heette iedereen welkom.

Symposium patrijs Yuverta


Dat deden de studenten samen met de Akkervogelwerkgroep, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Vereniging Agrarisch Natuurbeheer en Landschap Tieler- en Culemborgerwaarden (VANL-TCW) en gemeente West Betuwe. Naast presentaties over de patrijs en zijn ideale leefomgeving waren er vier workshops over onderwerpen die met patrijzen te maken hebben. Denk aan landschapselementen en graslandbeheer. Diverse grondeigenaren hebben zich na afloop aangemeld voor een gratis advies door een adviseur en beplanting om de patrijzen te helpen op hun eigen terrein.

Patrijzen helpen

Heb je wel eens een patrijs gezien? Of het geluid van een veldleeuwerik gehoord? Deze akkervogels zijn er nog wel, maar ze hebben het moeilijk. Het verdwijnen van kleine landschapselementen en het gebrek aan wintervoedsel spelen hierbij een belangrijke rol. Dat moet anders vinden de studenten van Yuverta en de organisatoren van het symposium. De studenten gaan samen met grondeigenaren het leefgebied van de patrijzen versterken.
Zij wilden met het symposium hiervoor aandacht vragen en ook daadwerkelijke het leefgebied van de patrijzen versterken. Op particuliere percelen in het buitengebied van West Betuwe worden dit voorjaar op kleine schaal patrijzenhagen aangeplant en kruidenranden ingezaaid.

Patrijs
Foto: Jordy Houkes

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de VANL-TCW, gemeente West Betuwe en de provincie Gelderland.

Patrijs bronverm Jordy Houkes DSC 3666 Bron: Jordy Houkes Patrijs in het gras

Gratis plan en beplanting voor de patrijs

Grondeigenaren die een stukje grond beschikbaar hebben en dit wil (laten) inrichten voor de patrijzen konden zich hiervoor aanmelden. Na aanmelding neemt een adviseur van SLG contact op en bespreekt kosteloos de mogelijkheden op het terrein. Ook de beplanting of zaden voor een kruidenrand zijn gratis.

Patrijzenhaag