Project Stadsbeplanting Harderwijk voor meer vlinders en wilde bijen

Wilde bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken. Inwoners van Harderwijk en Hierden met een kleinere tuin in de bebouwde kom kunnen deze dieren helpen door het neerzetten van aantrekkelijke planten. De gemeente Harderwijk en SLG bieden daarom gratis bij- en vlindervriendelijke planten aan.

Hoe leven vlinders en wilde bijen en wat hebben ze nodig? Bepaalde boompjes en struiken zijn extra aantrekkelijk voor vlinders en wilde bijen. Deze biologische planten worden vanaf maandag 23 januari gratis aangeboden op de website van SLG. Inwoners kunnen hun tuin zo snel omvormen tot een insectenparadijs. 

Bij- en vlindervriendelijke beplanting

Hoe werkt het? 

  • Je kunt vanaf maandag 23 januari voor een bedrag van maximaal 20 euro gratis beplanting uitkiezen. Aanmelden is niet meer mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is bereikt.
  • Bekijk hier eerst het assortiment aangeboden struiken en bomen voor meer achtergrondinformatie en bloeiwijze.
  • Indien de bestelling het maximale bedrag van 20 euro overstijgt dan stelt SLG zelf de bestelling bij zodat deze aan het maximale bedrag voldoet. Hierover wordt niet overlegd met de deelnemer. Indien de leverancier een plant niet meer kan leveren, dan kiest SLG ‑indien mogelijk- een geschikte vervangende bijvriendelijke soort in dezelfde prijscategorie. Hierover wordt niet overlegd met de deelnemer.
  • Op de uitdeeldag op een centrale plek op zaterdag 18 maart 2023 worden alle bomen en struiken aan de deelnemers uitgedeeld.
Lathyrusbij

Biodiversiteit onder grote druk

Om verschillende redenen neemt de biodiversiteit in Nederland sterk af. Recent onderzoek naar insecten laat dat duidelijk zien. Eén van de oorzaken is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Veel planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Dus als het slecht gaat met insecten, gaat het ook slecht met de biodiversiteit. Dat geldt dan ook weer voor de dieren die daarvan afhankelijk zijn. En zonder bestuivers komt uiteindelijk ook onze voedselvoorziening in gevaar. Gelukkig kan iedereen zelf iets doen voor meer biodiversiteit. Ook in een kleinere tuin. Maak dus van jouw tuin een insectenoase en doe mee!

Hieronder staat ook informatie wat je nog meer kunnen doen om de biodiversiteit in hun kleine tuin te verhogen. Denk aan maatregelen als een rommelhoekje in de tuin of het maken van een insectenhotel.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Harderwijk en de provincie Gelderland.

Tips voor meer vlinders en bijen

Bekijk deze infobladen voor meer vlinders en wilde bijen.

Wil je ook meer vlinders en wilde bijen in je tuin?

Zet een bij- of vlindervriendelijk plant in je tuin. Kies je struiken en bomen uit tot een bedrag van 20 euro. Aanmelden kan via onderstaande link vanaf maandag 23 januari.

Aanmelden