Project Biodiversiteitsimpuls Barneveld

De gemeente Barneveld organiseert samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een biodiversiteitsimpuls voor het buitengebied. U kunt zich nu opgeven voor een gratis veldbezoek met een op maat gemaakt biodiversiteitsplan voor uw erf.
U – of een eerdere bewoner op dit adres – heeft in het verleden meegedaan aan een van de beplantingsprojecten van SLG. Daarom krijgt u deze unieke kans om mee te doen aan dit project. U kunt daarmee de biodiversiteit op uw terrein een extra impuls geven. Doet u mee? Meld u hier aan.

Onderaan de pagina vindt u allerlei tips en informatie wat u kunt doen voor vlinders en wilde bijen op eigen terrein.

Wormkruidbij Bron: Peter Eekelder Wormkruidbij

Biodiversiteitsimpuls landelijk gebied Barneveld

De biodiversiteit staat onder druk, maar we kunnen een steentje bijdragen. U kunt een gratis advies krijgen om de biodiversiteit op uw erf en percelen te versterken. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, vlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en andere insecten. Dat kan met extra inheemse struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiboog of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten of het plaatsen van een egelkast.

Egel Unsplash com tadeusz lakota 7w1yuuz X Ui U unsplash

Biodiversiteitsplan en subsidie voor beplanting

Na aanmelding bezoekt een adviseur van SLG uw terrein en maakt vervolgens een biodiversiteitsplan. De beplanting, (nest)kasten en zaaigoed voor inheemse bloemen kunt u met aantrekkelijke korting aanschaffen dankzij een subsidie van de gemeente Barneveld.
Let op:
wanneer u een aanplantverplichting heeft, kunt u de beplanting niet via dit project bestellen. Alle beplanting wat buiten de opgelegde verplichting valt, mag wel meedoen.
Aanmelden kan tot begin september. Er geldt een maximum aantal deelnemers. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. We nemen in september contact met u op over het vervolg van dit project. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Barneveld.

23 mei 2018 PXT6551 viltvlekzandbij op vuilboom druk

Biodiversiteit onder grote druk

Om verschillende redenen neemt de biodiversiteit in Nederland sterk af. Recent onderzoek naar insecten laat dat duidelijk zien. Eén van de oorzaken is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Veel planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Dus als het slecht gaat met insecten, gaat het ook slecht met de biodiversiteit. Dat geldt dan ook weer voor de dieren die daarvan afhankelijk zijn. En zonder bestuivers komt uiteindelijk ook onze voedselvoorziening in gevaar. Gelukkig kan iedereen zelf iets doen voor meer biodiversiteit. 

Tips voor meer vlinders en bijen

Bekijk deze infobladen voor meer vlinders en wilde bijen.

Wil je ook een impuls geven aan de biodiversiteit op je terrein?

Meld je aan voor een gratis veldbezoek met biodiversiteitsplan

Aanmelden