Project Biodiversiteitsplannen Nijkerk

Wilde bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van bewoners gebruiken. Hoe kun je deze dieren op jouw terrein helpen? Wat zijn bijvriendelijke bloemen? Om bewoners op weg te helpen start SLG in opdracht van de gemeente Nijkerk een project voor meer biodiversiteit.

Vlinder Oranjetipje Kees Schilstra Vlinder Oranjetipje - Kees Schilstra

Biodiversiteitsplan op eigen erf

Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Nijkerk kunnen een gratis advies krijgen om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, vlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en andere insecten. Dat kan met inheemse struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiboog of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten of het plaatsen van een egelkast. Een adviseur van SLG maakt in overleg met de eigenaar een biodiversiteitsplan. Zo kun je bijdragen aan een bloeiend bijenlandschap dat ook voor andere dieren een geschikte leefomgeving biedt. De beplanting, (nest)kasten en zaaigoed voor inheemse bijenbloemen kun je met aantrekkelijke korting aanschaffen. Heb je interesse in een biodiversiteitsplan? Wees er op tijd bij want er kan maar een beperkt aantal belangstellenden meedoen. 

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is bereikt.

Margreet Melman uit Nieuwaal heeft ook meegedaan aan het project en een biodiversiteitsplan laten maken. Margreet heeft half maart al de beplanting ontvangen en direct aangeplant.

Het was een enorm toegevoegde waarde dat adviseur Danja een biodiversiteitsplan voor ons heeft gemaakt. Ik vind het fantastisch. Ook het planten was een feestje. Dit zouden meer mensen moeten doen

Aanplant Melman 1
Margreet Melman
Deelnemer biodiversiteitsplan

Veldbezoek

Na aanmelding voor deelname aan dit project krijgt de bewoner indien gewenst een veldbezoek door een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan.

Op een centrale uitdeeldag in najaar 2024 ontvangen alle deelnemers hun plantmateriaal en zaaigoed.