Project Oprichting boerderijwerkgroep De Houberg

Buitenwerkdag op vrijdag 17 mei 2024

Op vrijdag 17 mei organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een buitenwerkmiddag bij biologische boerderij De Houberg in Herwen. Samen met vrijwilligers gaan de boeren aan de slag in het landschap en wordt het leven op de boerderij in kaart gebracht. De werkdag begint met een rondleiding en kennismaking. Daarna gaan de vrijwilligers wormen en ook planten tellen. De werkdag duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Voor koffie en thee wordt verzorgd. Doe je mee?

Arjan en Martine Houberg

Gezonde bodem als basis

Boerderij De Houberg is een natuurinclusieve boerderij in Herwen. Boer Arjan Bisschop en boerin Martine houden bijzondere dieren op landgoed De Houberg zoals Lakenvelder en Wagyu koeien, Mangalica varkens en scharrelkippen. De dieren leiden een natuurlijk leven: De basis is voor ons de bodem. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten. Gezonde planten zorgt voor gezonde dieren. Gezonde dieren resulteren in de beste kwaliteit voedsel met een hoge voedingswaarde”.

Boerderij Houberg

Landschapsonderhoud en monitoring

Het werk op en rond de boerderij is nooit af, daarom zijn extra handjes welkom. In het landschap kunnen vrijwilligers allerlei activiteiten oppakken zoals een takkenril maken, fruitbomen snoeien en waterlot verwijderen, bessen en frambozen snoeien in de herfst, hooiruiters bouwen, nestkasten plaatsen, poelen onderhouden en extra landschapselementen aanleggen. Ook typische boerderijklusjes kunnen worden gedaan zoals afrastering nalopen.
Omdat Arjan en Martine zoveel mogelijk biodiversiteit op en rond hun boerderij willen, zijn ze ook geïnteresseerd wat er zoal op hun terrein voorkomt. Daarom kunnen vrijwilligers ook helpen met de monitoring ofwel het tellen van het leven op de boerderij zoals wormen, vlinders, libellen, vogels en planten.

Varkens Houberg

Buitenwerkdagen

Dit is één van de buitenwerkdagen waarvoor Arjan en Martine bewoners uit de buurt uitnodigt. Het worden gezellige dagen waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen bij het onderhoud van het landschap op de boerderij.

Kippen Houberg

Aanmelden voor de buitenwerkdag op 17 mei

Wil je lekker buiten werken? Meld je aan voor de buitenwerkdag op 17 mei 2024. Na aanmelding ontvang je een paar dagen van tevoren een e-mail met meer details over de locatie en het tijdstip.

Aanmelden