Project afgerond Oprichting boerderijwerkgroep De Sterregaard

Biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf de Sterregaard in Hedel, van Marti van den Bogert en Willem van den Berg, is gespecialiseerd in oud-Hollandse vruchten. In de boomgaard staan dan ook minstens vijftig verschillende vruchtrassen. Op deze locatie richten we een boerderijwerkgroep op van vrijwilligers die helpen bij het onderhoud en beheer van het landschap rondom de boerderij.

Buitenwerkdag op 11 maart 2023 voor bewoners in de omgeving van Hedel

Op zaterdag 11 maart 2023 gaan we weer samen aan de slag met landschapsonderhoud bij het biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf de Sterregaard in Hedel. De eerste werkdag in december was een succes en de groep is al meerdere keren aan de slag geweest met snoeiwerk om de aanplantstrook gereed te maken. Wil je meehelpen? Je bent om 9.00 uur welkom. Op deze ochtend gaan we een struweelhaag aanplanten. Voor koek en zopie wordt gezorgd. De werkdag duurt tot 12.30 uur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen op de boerderij. Kinderen vanaf 8 jaar zijn ook welkom. Meld je aan met het formulier.

werkdag Sterregaard


Oud-Hollandse vruchten

Marti van den Bogert en Willem van den Berg kregen in 1987 de kans om een stuk grond van Marti’s vader te kopen. Dat was het begin van de oase die nu bekend staat als het biologisch dynamische fruitteeltbedrijf de Sterregaard in Hedel. In de prachtige boomgaard groeien allerlei oud-Hollandse vruchten. Vroeger was de Sterappel het hoofdproduct, dit is ook waar hun naam van afstamt. Tegenwoordig is de diversiteit groot: zo telen Marti en Willem zo’n 20 soorten appels, 8 soorten peren, 10 soorten pruimen, verschillende noten en divers kleinfruit. Drie jaar geleden hebben ze bij de Sterregaard een prachtige kas gebouwd waarin verse groenten, zoals asperges, tomaten, bonen, aubergines groeien. Elke maandag maken Willem en Marti verse biologische pakketten klaar voor hun abonnees. De bio-pakketten worden gevuld met groente en fruit, dat vers van het land, uit de boomgaard of van collega telers komt. De pakketten worden op verschillende locaties in de Bommelerwaard en Den Bosch bezorgd.

De Sterregaard

Biodiversiteit

Naast een gezonde voedselproductie vinden Marti en Willem een bewuste omgang met natuur en landschap belangrijk. Biodiversiteit staat centraal bij de Sterregaard. Ze vinden kwaliteit dan ook vele malen belangrijker dan kwantiteit. Zo gaan deze kwekers niet voor een grote oogst van een enkel product maar liever een wat kleinere oogst van verschillende rassen. Zij maken gebruik van natuurlijke vijanden en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Dit houdt de natuur in balans en dat maakt de Sterregaard een paradijs voor mens, dier en natuur.

Sterregaard imker

Dit is een activiteit van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland, deze activiteit wordt begeleid door SLG en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

We willen meer aan natuurversterking doen op en rond het bedrijf, zoals de aanplant van meer inheemse bomen en struiken, maar dat vraagt ook onderhoud. Extra handjes zijn welkom.

Sterregaard Marti en Willem
Marti en Willem

Aanmelden voor de buitenwerkdag.

Help deze biologische boer en meld je aan voor de buitenwerkdag op 11 maart 2023. Na aanmelding ontvang je van tevoren een e-mail met meer details over de locatie en het tijdstip.

Aanmelden