Project Oprichting boerderijwerkgroep de Zuiderstee

Op boerderij de Zuiderstee in Hierden richten we een boerderijwerkgroep op van vrijwilligers die helpen bij het onderhoud en beheer van het landschap rondom de boerderij. Anne Jan en Rinske Voerman zijn met hun kinderen Jolieke, Jasper en Silke gaan wonen op boerderij de Zuiderstee” in Hierden. Kijk hier voor een uitgebreid portret over deze boeren.

Fruitbomen aangeplant

Op de eerste buitenwerkdag waren zeven mensen uit Hierden en Harderwijk afgekomen. Samen met de boeren hebben ze op een koude winterse decembermiddag 15 hoogstamfruitbomen aangeplant. Zo hielp vrijwilliger Sandra Krens mee met het planten van de appel- peren en pruimenbomen. Ze woont nog niet zo lang in Hierden en is op zoek naar lokaal geproduceerd eten. De plannen van de Zuiderstee voor het verbouwen van lokale groente en verkoop via de coöperatie in oprichting spreken haar wel aan: Ik wil er wel aan meewerken om meer biodiversiteit te brengen in de streek.”
Boer Anne Jan blikt terug op de middag: Tijdens werkdagen met vrijwilligers, kunnen we laten zien dat we in de landbouw ook positieve dingen doen. Dat deze mensen een steentje willen bijdragen, dat vind ik wel heel bijzonder.”

Aanplanten hoogstamfruitbomen
Foto: Margreet Vloon

"Ik wil er wel aan mee werken om meer biodiversiteit te brengen in de streek."

De Zuiderstee citaat vrijwilliger Sandra bron Margreet Vloon
Sandra Krens
vrijwilliger Boerderij de Zuiderstee

Tweede buitenwerkdag op 17 februari 2023

Op vrijdagmiddag 17 februari gaan we samen aan de slag met landschapsonderhoud bij boerderij de Zuiderstee in Hierden. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn om 13.00 uur welkom. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn op deze tweede buitenwerkdag weer van harte welkom. Op deze middag worden op het erf van Anne Jan en Rinske Voerman diverse struweelhagen met streekeigen soorten aangeplant. In totaal gaat het om maar liefst 1000 struikjes! Extra handjes zijn dus gewenst. Voor koek en zopie wordt gezorgd. De werkdag duurt tot 16.00 uur. 

Boerderij de Zuiderstee

Help je mee?

Wil je deze boeren meehelpen met het aanplanten van landschapselementen en een tal van andere klussen waar de boer en de biodiversiteit mee geholpen worden? Dit is één van de buitenwerkdagen waarvoor Anne Jan en Rinske bewoners van Hierden en omgeving uitnodigen. Het wordt een gezellige middag waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen op de boerderij. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom. 

Buitenwerkdag De Klaver

Foto: Marcel de Bont

Wij willen boeren mét de natuur, niet tegen de natuur.

De Zuiderstee citaat boer Anne Jan bron Margreet Vloon
Anne Jan Voerman
boer Boerderij de Zuiderstee

Onderweg naar een biodivers erf

De Zuiderstee is op dit moment nog volop in ontwikkeling. De familie Voerman heeft zo’n 50 fokschapen, 10 zoogkoeien en een koppel (leg)kippen. Het erf is op dit moment nog vooral praktisch en sober ingericht, het is er stil en zijn er weinig insecten en vogels. Dat moet anders. SLG ondersteunt Anne Jan en Rinske daarom (in samenwerking met Natuurmonumenten) met een biodiversiteitsplan, waarmee deze boeren de natuurwaarde van de Zuiderstee willen versterken. Door de mensen in onze omgeving meer te betrekken bij het beheer van hun land, hopen Anne Jan en Rinske samen te werken aan een platteland waar voldoende ruimte is voor dieren en planten en waar ook volop ruimte is om te ondernemen en prettig te wonen, werken en recreëren.

De zuiderstee schapen