Elke Brummenaar een boom is een groot succes. Aan het beplantingsproject doen maar liefst 3300 deelnemers mee! Dat betekent dat ook 3300 bomen binnenkort een plekje krijgen in een Brummense tuin of op een erf. De gemeente Brummen wil 21.000 extra bomen planten in de gemeente. Dat staat in het coalitieakkoord 2022 – 2026. Dat is met deze bliksemactie gelukt.
Om het grote aantal aanvragen goed te kunnen verwerken hebben we in zowel Brummen als Eerbeek een extra uitdeeldag gepland. Alle deelnemers ontvangen een mail over de uitdeeldag. De mail komt van elkebrummenaareenboom@slgelderland.nl. Heb je eind december nog niets ontvangen, check dan je spambox.
Bomen zorgen voor voedsel en schuilgelegenheid voor insecten, vogels en zoogdieren. Daarnaast biedt de schaduw van bomen verkoeling in warme periodes. De gemeente wil inwoners betrekken bij deze groene missie. Daarom kreeg elk woonadres de kans om een gratis boom te bestellen!
Aanmelden is niet meer mogelijk.
Wilde bijen, vlinders, egels en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken. Door bomen en struiken te planten, help je deze dieren door voedsel- en nestplaatsen te bieden. Bomen zorgen ook voor schaduw en verkoeling, wat prettig is op warme dagen. Daarnaast dragen inheemse bomen bij aan een fijne en mooie leefomgeving. We kiezen zoveel mogelijk voor streekeigen bomen en struiken en ook fruitbomen.
Voordelen van een boom planten:
Alle bewoners van de gemeente Brummen kunnen meedoen aan deze actie en een gratis boom voor hun tuin of erf aanvragen. Ook bedrijven uit de gemeente Brummen kunnen een gratis boom bestellen. De bomen worden in de winter in eigen grond geplant, een ideale periode voor een gezonde groei.
Om verschillende redenen neemt de biodiversiteit in Nederland sterk af. Recent onderzoek naar insecten laat dat duidelijk zien. Een van de oorzaken is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Veel planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Dus als het slecht gaat met insecten, gaat het ook slecht met de biodiversiteit. Dat geldt dan ook weer voor de dieren die daarvan afhankelijk zijn. En zonder bestuivers komt uiteindelijk ook onze voedselvoorziening in gevaar. Gelukkig kan iedereen zelf iets doen voor meer biodiversiteit. Ook in een kleinere tuin. Maak dus van jouw tuin een insectenoase en doe mee!
Hieronder staat ook informatie wat je nog meer kan doen om de biodiversiteit in een kleine tuin te verhogen. Denk aan maatregelen als een rommelhoekje in de tuin of het maken van een insectenhotel.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Brummen.
Bekijk deze infobladen voor meer vlinders en wilde bijen.