Project Campagne Bomen voor Koeien

De koeien op de warme, kale weilanden in de warme zomers van afgelopen jaren, zijn aanleiding voor Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL om weer een actie Bomen voor Koeien’ te doen: een diervriendelijk landschap, met schaduw voor koeien. Iedereen kan aan de campagne meedoen door certificaten te kopen van 10 euro per stuk. Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Kijk voor meer informatie op www​.bomenvoorkoeien​.nl. Vorig jaar hebben we meer dan 5000 boompjes geplant.

Dankzij jouw certificaten kunnen we schaduwbosjes aanplanten. Hoe meer certificaten, hoe meer schaduwbosjes! Let op; of je daadwerkelijk mee kan doen, hangt af van het aantal gekochte certificaten. Eind september weten we hoeveel schaduwbosjes we daadwerkelijk kunnen realiseren. Aanmelden voor een schaduwbosje is helaas niet meer mogelijk.

Bomen voor Koeien

Belangstelling voor een schaduwbosje voor jouw koeien, kippen, paarden of schapen?

SLG organiseert opnieuw de aanplant van Bomen voor Koeien’ in Gelderland. In 2023 is er afhankelijk van het gekochte certificaten ruimte voor nieuwe deelnemers die een schaduwbosje voor het vee aanleggen. Een schaduwbosje bestaat uit 200 stuks bosplantsoen (6080 cm hoog) en 3 laanbomen (810 cm stamomtrek) en is 450 m² groot. Dit bosje kan als geriefhoutbosje, als houtsingel of als struweelhaag met overstaanders worden aangeplant. De bomen en struiken zijn van inheemse herkomst en passen in het landschap. De beplanting bestaat uit struik- en boomvormers. Ze leveren schaduw aan koeien, paarden, schapen, varkens of kippen. Wil je ook een schaduwbos voor je vee? Je moet ruimte hebben voor 450 m². Je betaalt een eigen bijdrage voor de bomen en struiken. 

Kijk hieronder voor de voorwaarden voor deelname:

  • De locatie van de beplanting is een plek waar vee (koeien, paarden, schapen, varkens of kippen) rondloopt.
  • De aanplant levert schaduw in de weide maar is ook landschappelijk verantwoord.
  • De grondeigenaar tekent een verklaring om plantgoed minstens 5 jaar te verzorgen.
  • Je betaalt een eigen bijdrage, dat is 0,49 per struik en 0,49 per boom.
  • Het plantmateriaal wordt thuisbezorgd.

Na aanmelding stelt onze adviseur, in samenspraak met jou, het assortiment samen.

Bomen voor Koeien is een campagne van Vroege Vogels, LandschappenNL en Stichting wAarde.