Project Cursus hoogstamfruit snoeien Lingewaard

In de gemeente Lingewaard zijn diverse Hoogstambrigades actief. Vrijwilligers die zich hierbij willen aansluiten en ook willen leren snoeien kunnen meedoen aan een driedaagse basiscursus Snoeien van hoogstamfruit. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, het maximum aantal deelnemers is bereikt.

Snoei hoogstamfruit

Het snoeien van hoogstamfruitbomen is een specifieke manier van snoeien en is wezenlijk anders dan snoei van bijvoorbeeld laanbomen. Het snoeien van de fruitboom in de jeugdfase wordt de vormsnoei genoemd. De vormsnoei zorgt voor een bepaald model, die vorm verschilt per soort. Wanneer dat model is bereikt volgt de onderhoudssnoei. Het gaat daarbij om het vervangen van minder vitaal of ziek hout en het verwijderen van ongewenste jonge scheuten. Ook kunnen fruitbomen op verschillende manieren gesnoeid worden, bijvoorbeeld voor productie of juist voor het landschappelijk beeld.

Cursus hoogstamfruit

Indeling cursus

Tijdens de theorieochtend krijgen de deelnemers uitleg over het snoeien van hoogstamfruitbomen en wat de verschillen zijn per fruitsoort. De opgedane kennis wordt tijdens de praktijkmiddag daadwerkelijk geoefend. Deelnemers krijgen uitleg over het te gebruiken gereedschap en de cursusleider geeft een snoeidemonstratie. Vervolgens gaan de deelnemers in groepjes aan de slag. Iedere groep kiest een boom, gaat in discussie over de beoogde snoeiwijze en snoeit uiteindelijk de boom.

Programma

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Aanplant en vormsnoei op 26 januari 2024 van 09:30 tot 15:00 uur
  Locatie in de ochtend: De Zandse Notengaard; Nieuwe Diep 5, 6851GB Huissen
  Locatie middag: Bredestraat 93, 6851 JP Huissen
 2. Regulier en achterstallig onderhoud op 22 maart 2024 van 09:30 tot 15:00 uur
  Locatie De Veldschuur Sportlaan 1K, 6681 CD Bemmel
 3. Zomersnoei en pitvruchten op 26 juli of 6 september 2024 van 09:30 tot 15:00 uur
  Locatie De Veldschuur Sportlaan 1K, 6681 CD Bemmel

De cursus wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Lingewaard, provincie Gelderland en vindt plaats in samenwerking met Lingewaard Natuurlijk en SLG.