Project Cursus ecologisch beheer van bosjes, bomen en watergangszones in West Maas en Waal

We organiseren een cursus voor inwoners van het buitengebied over ecologisch beheer van bosjes, bomen en watergangszones. In de afgelopen jaren hebben verschillende inwoners van het buitengebied van de gemeente West Maas en Waal hoogstamfruitbomen, bosjes en hagen aangeplant. Het buitengebied is verder verfraaid en aantrekkelijker geworden, in deze cursus leren we deelnemers hoe ze de aangeplante bomen en struiken kunnen onderhouden en nieuwe bomen en struiken op een goede manier aanplanten. Ook het maken van een takkenril en onderhoud van een watergangzone komt aan bod.

Dus heb jij knotbomen, een haag of een vogelbosje of ga je nieuwe bomen en struiken aanplanten dit najaar? Volg dan onze cursus aanplant en onderhoud houtige elementen op woensdag 15 november bij Ans van den Hurk, Doorbraakdijk 10 in Alphen in de gemeente West Maas en Waal. 

cursus
Foto: Marcel de Bont

De aanplant is een belangrijk moment om de bomen en struiken een goede start te geven. Hoe doe je dat? Goed en regelmatig onderhoud van landschapselementen zoals knotbomen, een vogelbosje of een vrij uitgroeiende haag is noodzakelijk. De zorg voor hoogstamfruitbomen houdt dus niet op bij het planten.

Theorie en praktijk in een middag

In een dag leer je de theorie en de praktijk van de aanplant en beheer van houtige elementen. Aan de orde komen vragen als hoe plant je een boom of bosje aan? Welke materialen heb je nodig om een knotboom of vrij uitgroeiende haag te snoeien? Wanneer ga je snoeien en doe je dan alles tegelijk? Welke gereedschappen gebruik je en hoe werk je veilig? 

Aanmelden

Locatie van de cursus is in Alphen in de gemeente West Maas en Waal. De cursus begint met het theoriegedeelte om 13.00 uur. Het praktijkgedeelte start daarna en duurt tot 17.00 uur. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden. Wil je deelnemen aan deze cursus? Er kunnen maximaal vijftien mensen meedoen. 

De cursus wordt mogelijk gemaakt door de gemeente West Maas en Maal en de Provincie Gelderland.