Project Doornenburg en Gendt in het Groen

Inwoners van Doornenburg en Gendt kunnen meehelpen om de biodiversiteit in het buitengebied van Lingewaard te versterken. Op dinsdag 5 maart organiseren de gemeente Lingewaard en SLG een inspiratieavond Doornenburg en Gendt in het Groen’. Ook kunnen inwoners uit het buitengebied zich aanmelden voor een kosteloos veldbezoek met biodiversiteitsplan. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is bereikt.

PEE9693 appelbloesem Bron: Peter Eekelder

Inspiratieavond 5 maart 2024

Op dinsdag 5 maart organiseren de gemeente Lingewaard en SLG een inspiratieavond Doornenburg en Gendt in het Groen’ bij dorpshuis de Tichel, de Kolkweg 5a in Haalderen. Een adviseur van SLG vertelt meer over dit project. Je krijg informatie over je eigen landschap, hoort dan hoe je mee kunt doen aan het project en wat de spelregels’ zijn. Ook kun je je gelijk aanmelden voor een veldbezoek met inrichtingsplan. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop om 19.15 uur met een kopje koffie/​thee en duurt tot 22.00 uur. 

Advies

Heb je belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met jou naar de mogelijkheden van landschapselementen op je terrein. Op basis van deze informatie ontvang je kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. SLG gaat in de plannen uit van inheemse en zoveel mogelijk autochtone beplanting die de biodiversiteit versterken. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Vrijdag 29 november wordt het plantmateriaal uitgedeeld.

Streekeigen landschap

Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Dit geldt ook voor het aanbrengen van landschapselementen als hoogstamboomgaarden, struweelhagen, knotwilgen of singels. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor het Rivierengebied.

Speciaal project

Om dit te realiseren is er een speciaal beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Doornenburg en Gendt. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen die de biodiversiteit versterken. 

De gemeente Lingewaard en provincie Gelderland maken het project financieel mogelijk.