Inwoners van Doornenburg en Gendt kunnen meehelpen om de biodiversiteit in het buitengebied van Lingewaard te versterken. Op dinsdag 5 maart organiseerden de gemeente Lingewaard en SLG een inspiratieavond ‘Doornenburg en Gendt in het Groen’. Ook konden inwoners uit het buitengebied zich aanmelden voor een kosteloos veldbezoek met biodiversiteitsplan. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is bereikt.
Heb je belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met jou naar de mogelijkheden van landschapselementen op je terrein. Op basis van deze informatie ontvang je kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. SLG gaat in de plannen uit van inheemse en zoveel mogelijk autochtone beplanting die de biodiversiteit versterken. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Vrijdag 29 november 2024 wordt het plantmateriaal uitgedeeld.
Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Dit geldt ook voor het aanbrengen van landschapselementen als hoogstamboomgaarden, struweelhagen, knotwilgen of singels. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor het Rivierengebied.
Om dit te realiseren is er een speciaal beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Doornenburg en Gendt. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen die de biodiversiteit versterken.
De gemeente Lingewaard en provincie Gelderland maken het project financieel mogelijk.