Instructie onderzoek
Vrijwilligers krijgen van het onderzoeksbureau praktijkinstructie over wat er precies van hen verwacht wordt. In de zomermaanden zullen er instructiedagen zijn voor topvraatmeting en exclosure metingen, beide gecombineerd met een workshop gericht op soortenherkenning. De instructiedagen beginnen met uitleg over wat er gemeten moet worden en hoe je die metingen uitvoert. Daarnaast wordt er geoefend met de app waarin de metingen ingevoerd worden. Na de theorie binnen, zal er worden geoefend met het buiten uitvoeren van de metingen. De middagworkshop over soortenherkenning gaat uit van een goede basiskennis van bomen en gaat in op lastig te onderscheiden soorten en het herkennen van zaailingen. Vrijwilligers krijgen een heldere handleiding mee voor in het bos. Je gaat bij voorkeur met z’n tweeën op pad en je bezoekt je onderzoeksgebiedjes zelfstandig.
Topvraat van het huidige groeiseizoen wordt gemeten in zo’n 1600 plots verspreid over de Veluwe. Hierbij worden alleen gegevens over de bomen vastgelegd.
Daarnaast zijn er ruim 100 exclosures geplaatst om zo ook de bosverjonging te meten wanneer er geen hoefdieren bij kunnen komen. Binnen de exclosure wordt in een gebied van 10×10 meter de gehele vegetatiesamenstelling vastgelegd. Naast de omheinde exclosure is een controleplot met dezelfde afmetingen, maar dan zonder omheining waarvan ook de vegetatiesamenstelling wordt opgenomen om een vergelijking te kunnen maken.
Het project loopt tot en met 2026. Omdat het om monitoring gaat waarin je op een uniforme manier in verschillende jaren eenzelfde soort data verzamelt, zoeken we naar mensen die dit veldwerk liefst meerdere jaren op rij in het najaar kunnen uitvoeren. Wil je je voorlopig voor 1 jaar vastleggen? Geen probleem, ook dan zijn we blij met je inzet.
Je krijgt voor de duur van het project terreintoegang van de terreineigenaar.